Hlavní obsah

Šampionát v Rusku se skupiny smrti nedočká, Anglie se přesto otřásla

Světový šampionát v Rusku se v příštím roce nedočká žádné skupiny smrti, v níž by se sešli fotbalisté hned několika zemí aspirujících na medailové příčky. Rozdělení 32 účastníků do čtyř košů, které FIFA zveřejnila, alespoň nic takového nenaznačuje. Losování, k němuž dojde 1. prosince v Moskvě, prognózu nejspíše potvrdí.

Foto: Stringer, Reuters

Fotbalisté Peru jako poslední z 32 účastníků slaví postup na MS v Rusku

Článek

Kvalifikační boje si totiž vybraly svou daň, neboť kupříkladu bronzoví z posledního mistrovství světa Nizozemci skončili už ve skupině, Italové vypadli v baráži, loňští mistři Jižní Ameriky Chilané úskalí kvalifikace rovněž nepřekonali, což platí i o posledním africkém šampionovi Kamerunu či třeba tradičním účastníkovi z Afriky Pobřeží slonoviny. Do Ruska se neprobojovali ani fotbalisté USA.

Pochopitelně že nejvíce bude chybět italská squadra, která naposledy absentovala na mistrovství světa ve Švédsku a kterou po šedesáti letech připravili o účast v Rusku shodou okolností právě Švédové.

„Bez Itálie to bude škaredé mistrovství," tvrdil okamžitě po vyřazení dnes už extrenér Ventura a fotbalový svět mu dává přes všechny výhrady k výkonům a hře Italů za pravdu. A nic na tom nemění, že na předchozím šampionátu v Brazílii Italové rovněž selhali, neboť vypadli hned ve skupině.

„Ale šampionát bude obrovsky ochuzen i o fotbalisty mé země," připomínal bývalý kouč Manchesteru City Manuel Pellegrini, že jeho krajané budou v Rusku rovněž citelně chybět. Chile se přitom na dvou předchozích mistrovstvích probojovalo vždy do osmifinále a až tam vypadlo pokaždé s Brazílií.

Rozdělení do čtyř košů slibuje samozřejmě zajímavé zápasy už ve skupinách. Vždyť třeba ve druhém figurují mistři světa z roku 2010 Španělé, stejně jako třeba Angličané, ale celkem rovnoměrné rozložení do jednotlivých košů vylučuje, že by z moskevského losování mohla vzejít zmiňovaná skupina smrti.

Jen fotbalová Anglie se trochu orosila, protože se může stát, že už ve skupině potká kupříkladu s Francouzi, obhájci Světového poháru Němci nebo kupříkladu Brazilci nebo Argentinci z prvního koše a k tomu k ní bude přilosován debutant MS Island. Reprezentace Albionu na něj má totiž zlé vzpomínky z posledního EURO ve Francii, kde s ním vypadla už v osmifinále.

Hodně vyhrocený může být i případný souboj Chorvatska se Srbskem, nebo Uruguaye s Brazílií či Argentinou.

Pohled na koše může být pro někoho poněkud překvapivý. Peruánci, kteří si na MS zahrají po 36 letech jsou ve druhém. Kde se tam vzali? Takhle vysoko je zařazuje pořadí v žebříčku FIFA. Poslední výsledky jim ve světovém pořadí nahrály.

Zahajovací zápas je na programu 14. června v moskevských Lužnikách a podle zvyklostí k němu pochopitelně nastoupí domácí ruská reprezentace proti některému ze soupeřů skupiny A. Finále se bude hrát 15. července.

Rozdělení účastníků fotbalového mistrovství světa 2018 v Rusku do losovacích košů (v závorce říjnové umístění v žebříčku FIFA):
1. koš:
Rusko (65.)
Německo (1.)
Brazílie (2.)
Portugalsko (3.)
Argentina (4.)
Belgie (5.)
Polsko (6.)
Francie (7.)
2. koš:
Španělsko (8.)
Peru (10.)
Švýcarsko (11.)
Anglie (12.)
Kolumbie (13.)
Mexiko (16.)
Uruguay (17.)
Chorvatsko (18.)
3. koš:
Dánsko (19.)
Island (21.)
Kostarika (22.)
Švédsko (25)
Tunisko (28.)
Egypt (30.)
Senegal (32.)
Írán (34.)
4. koš:
Srbsko (38.)
Nigérie (41.)
Austrálie (43.)
Japonsko (44.)
Maroko (48.)
Panama (49.)
Jižní Korea (62.)
Saúdská Arábie (63.)
Los se uskuteční 1. prosince v Moskvě

Reklama