Hlavní obsah

Medvěd jako podavač míčů!? Nemučte huňáče, sklízejí Rusové kritiku

Moskva

Medvěd jako symbol k Rusku prostě patří. Jeden z huňáčů se teď ovšem ocitl v netradiční roli. V přiloženém videu se můžete podívat, jak před zápasem třetí fotbalové ligy přinesl míč rozhodčímu a zatleskal divákům. Organizace na ochranu zvířat však okamžitě spustily povyk. A FIFA musela ujistit, že se staví proti návrhu, aby medvěd vystupoval také při slavnostním zahájení letošního mistrovství světa právě v Rusku...

Medvěd na fotbale v Rusku

 
Článek

Fotbalisté Pjatigorsku nastupují proti Nazranu, ale co to? Po dráze podél hřiště se najednou šine také chlupatá šelma. Cirkusový medvěd jménem Tim předává rozhodčímu míč k zahájení zápasu, tleská divákům.

Zatímco huňáč zvládl svoji roli bezchybně, ruští pořadatelé se za netradiční scénku dočkali velké kritiky.

„Je nehumánní a naprosto neobvyklé, aby medvěd fungoval jako podavač míčů. Navíc může být i nebezpečný," zdůrazňuje Elisa Allenová, ředitelka organizace pro péči o zvířata Peta, pro BBC Sport.

„Medvěd je symbolem Ruska. Proto doufáme, že se tam zodpovědní lidé zamyslí, prokáží národní hrdost, soucit a zastaví takové zneužívání zvířat," dožaduje se ředitelka.

Další experti na problematiku dodávají, že medvědi jsou divoká zvířata a jako taková mají velmi specifické a komplexní potřeby. Pokud jsou donuceni předvádět nadrilované kousky před početným davem lidí, způsobuje jim to stres a může následovat neblahý dopad psychologický i fyzický.

Jak se Rusové zařídí, zjistíme brzy. Světový šampionát bude slavnostně zahájen 14. června před úvodním duelem domácího týmu se Saúdskou Arábií v moskevských Lužnikách.

Reklama

Související témata: