Hlavní obsah

Barvoslepý záložník Delaney měl problém rozpoznat spoluhráče

Kodaň

Dánský záložník Thomas Delaney měl v sobotním přípravném zápase před mistrovstvím světa nezvyklý problém, který mu hodně ztížil orientaci na hřišti. Je totiž částečně barvoslepý. V duelu s Mexikem proto nemohl dobře rozpoznat spoluhráče ani soupeře, protože oba týmy nastoupily v bílých trenýrkách.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Dánský záložník Thomas Delaney před mexickým brankářem Guillermem Ochoou.

Článek

Šestadvacetiletý Delaney si v Rusku zahraje na světovém šampionátu poprvé. Do víkendové generálky nastoupili Dánové v červeném dresu, Mexičané v zeleném. Naplno se tak projevila u něj porucha vnímání právě těchto dvou barev.

"Bylo pro mě hodně obtížné rozeznat, s kým jsem v jednom týmu a proti komu hraju," přiznal v rozhovoru pro rozhlasovou stanici P3. Za reprezentaci dosud odehrál 27 zápasů, dal čtyři góly. Těsně před začátkem turnaje uzavřel přestup z Werderu Brémy do Borussie Dortmund.

Právě barva dresu Werderu je přitom také zelená, ale když Delaney hrál proti soupeřům v červených dresech, neměl nikdy tak velké problémy jako v sobotu v Bröndby, kde domácí vyhráli 2:0. Trenýrky totiž byly v bundeslize vždy barevně odlišné.

Na MS v Rusku ho minimálně ve skupině podobné trápení nečeká. Barvy Francie jsou modrá s bílou, Austrálie má žlutou a Peru kombinaci bílé s červenou. Turnaj Dánové zahájí v sobotu zápasem proti Peru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.