Hlavní obsah

Olsnil Brazílii i celý svět. Kolumbijský klenot však prahne po ještě větší slávě

Praha

Totální obrat v kariéře znamenalo minulé MS ve fotbale pro Jamese Rodrigueze. V Brazílii 2014 jako první Kolumbijec vyhrál s šesti trefami soutěž o nejlepšího kanonýra šampionátu a dotáhl zemi premiérově do čtvrtfinále. Před nadcházejícím turnajem fotbalové elity v Rusku sní šestadvacetiletý borec o pronikavějším úspěchu.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijská hvězda Jamese Rodriguez.

Článek

Před čtyřmi lety psal Rodriguez ještě jako hráč Monaka dějiny mistrovství. Byl zvolen nejlepším hráčem ve třech z pěti zápasů, skóroval ve čtyřech po sobě jdoucích duelech, získal trofej za nejhezčí branku šampionátu, s níž později ovládl anketu FIFA o nejkrásnější gól roku. Nechyběl v All Star turnaje, na němž měl klíčový podíl při cestě mezi nejlepších osm. Nyní je na vrcholu sil, a tak není divu, že si troufá ještě více.

„Chci se spoluhráči vybojovat semifinále nebo finále. Nevidím důvod, proč by se nám to nemělo podařit," řekl sebevědomě v rozhovoru pro fifa.com.

Když oslnil na minulém šampionátu, za bezmála dvě miliardy korun jej okamžitě z Monaka vykoupil Real Madrid. V Bílém baletu sice sbíral trofeje, jenže po první sezóně, kdy figuroval devětadvacetkrát v základní sestavě, nebyl následně spokojen s vytížením. I proto požádal o možnost hostování s vidinou světového šampionátu. A vyrazil do Mnichova.

Bayern ho nadchl

„Moc jsem nevěděl co očekávat. Znal jsem Bayern a věděl, že mnozí hráči se zde stali legendami. Byl jsem oslněn charakterem Olivera Kahna v nedávné minulosti," vyznal se Rodriguez. A realita jej nadchla.

„Musím konstatovat, že síla klubu je stejná jako v případě Realu," tvrdí Rodriguez, který má v nohách parádní sezónu. Vstřelil osm branek, připsal si jedenáct asistencí, úspěšnost přihrávek měl přes 60 procent a maximální rychlostí běhu 32 kilometrů v hodině se zařadil mezi nejrychlejší fotbalisty bundesligy.

„Cítil jsem se dobře. Přišel jsem do skvělé soutěže, hrál jsem pokaždé na vyprodaných stadiónech. Prožil jsem vážně parádní ročník," lebedil si Rodriguez, který je však v Německu jen na dvouletém hostování.

Doufá, že se kvůli klidu podaří vyřešit budoucnost ještě před startem šampionátu. „Chtěl bych se stát hráčem Bayernu," neskrýval touhu po přestupu. Bavorský gigant by měl zaplatit přibližně miliardu korun. A zřejmě nebude otálet. Pokud Rodriguez naplní plány pro šampionát, dost možná bude muset mnichovský klub připlatit, nebo úplně ostrouhá.

Reklama

Související témata: