Hlavní obsah

Šampionát pod dohledem videa. Ukažte mu, že jste lepší, slyšeli sudí před čtvrtečním startem

Coverciano/Praha

Na monitorech před nimi se donekonečna opakovaly stále stejné záběry. Ofsajdy, sporné góly, penaltové zákroky, fauly i třeba gesta hráčů a unfair zákroky, které neměl sudí na hřišti šanci postřehnout. Některé obrazovky navíc šrafovalo síťoví čar, takže najednou nepředstavovalo problém vyčíst z nich třeba i deseticentimetrové postavení mimo hru, z něhož vzápětí padne branka. Rozhodující. Vítězná. Třeba i korunující nového mistra světa...

Foto: Sport.cz

Na seminář do italského Coverciana se sjeli rozhodčí, kteří mají s videosystémem VAR největší zkušenosti.

Článek

„Víte, kolik jsem prožil bezesných nocí jen proto, že jsem si nebyl jistý, zda jsem neudělal chybu?" rázoval za zády videorozhodčích pozvaných na seminář do italského Coverciana ze tří členských konfederací Massimo Busacca, bývalý švýcarský sudí, který teď má v ústředí FIFA nad rozhodčími ředitelské kompetence.

„Fotbalista může hrát 89 minut špatně, ale pak dá v poslední minutě gól a stane se z něho hrdina. Rozhodčí může být 89 minut nejlepší na světě, jenže potom se dopustí jediné chyby a je z něho mrtvý chlap," vyléval si před nimi srdce, aby pochopili, jak důležitými muži právě oni na mistrovství světa v Rusku budou.

Foto: Sport.cz

Ředitel rozhodčích FIFA Massimo Busacca.

Neviditelní, schování v místnostech moskevského IBC centra, s očima upřenýma na monitory po stěnách, kam budou putovat optickými vlákny televizní signály ze všech dvanácti stadiónů, na nichž se budou hrát zápasy světového šampionátu. Na nich bude, aby je vyhodnotili a byli svým kolegům na hřišti nápomocni. Upozorněním, posouzením sporné situace, varovným signálem v případě zjevné chyby.

„Vy budete pro ně záchrannou sítí," připomínal temperamentně gestikulující Busacca sezvaným videorozhodčím z Evropy, Jižní Ameriky a arabského světa, jak důležitou roli budou v červnu a v červenci v Rusku mít.

Tedy jen někteří, protože bylo na bývalém švýcarském rozhodčím, jenž soudcoval na dvou mistrovstvích světa, pískal na EURO 2008, bylo mu svěřeno finále Ligy mistrů i Poháru UEFA, aby vybral třináct z nich, kteří se vydali do Ruska.

Světový šampionát tam čeká novum. Zatímco nejprestižnější a nejlukrativnější klubová soutěž Champions League se zavedení videorozhodčích urputně brání, na mistrovství světa 2018 bude videosystém VAR sudím pomáhat ve všech 64 zápasech.

Obrovský přelom.

Pro fotbal doslova historický milník.

„Chceme rozhodčím pomoci. Poskytnout jim další informace. Zamezit evidentním chybám. Nedopustit, aby na mistrovství světa dolehl stín očividného skandálu. O tom celý systém VAR je," hájil ředitel rozhodčích FIFA Busacca videosystém, proti němuž stále existuje spousta výhrad.

Foto: Sport.cz

Ze dvanácti stadiónů, kde se budou zápasy MS 2018 hrát, bude signál přenášen do Moskvy, kde budou videosudí sporné situace vyhodnocovat u monitorů.

„Přitom je zdokonalený tak, že systémy experimentálně používané loni při Konfederačním poháru FIFA v Rusku nebo na mistrovství svět dvacítek v Koreji či posledním mistrovství světa klubů ve Spojených arabských emirátech se s ním nedají srovnat."

Každý zápas skupinové fáze bude snímat 33 kamer, z nichž osm bude super pomalých a čtyři dokonce ultra pomalé, aby se na obrazovkách dala důkladně, a hlavně bleskově rozšifrovat kdejaká situace zavánějící zjevnou chybou. A když bude potřeba, ansámbl videorozhodčích čítající čtyři muže bude mít k dispozici další dvě zvláštní kamery určené jen pro něj.

VIDEOROZHODČÍ PRO ŠAMPIONÁT
Al Jassim (Katar), Sampaio (Brazílie), Vergas (Bolívie), Vigliano (Argentina), Dankert a Zwayer (Německo), Lopes Martins a Dias Soares (oba Portugalsko), Gil (Polsko), Irrati, Orsato a Valeri (všichni Itálie), Makkelie (Nizozemsko).

„Ale lidská interpretace zůstává dál hlavním klíčem úspěchu," připomínal Massimo Busacca třinácti nejzkušenějším a VAR systém nejdokonaleji ovládajícím videorozhodčím, které pro světový šampionát vybral.

„Technologie nevyřeší všechny problémy, vyřeší však sporné situace, které se stanou díky videosystému jasné."

Po pár dnech stál Busacca před sudími zase. Tentokrát však před těmi, které bude mít celý svět na očích, neboť budou v Rusku šampionátové duely rozhodovat na trávníku.

Foto: Sport.cz

Na seminář do italského Coverciana se sjeli rozhodčí, kteří mají s videosystémem VAR největší zkušenosti.

www.fifa.com

„Čím lépe a dokonaleji budete připraveni, o to méně budete novou technologii potřebovat. Proto se nachystejte tak, abyste našemu systému mohli říct: Díky, jsem lepší než ty," apeloval, aby se pro ně stalo video pomocníkem a nikoli nepřítelem neúprosně odhalujícím jejich chyby.

Následující dny a týdny na ruských trávnících ukážou, zda tomu tak skutečně bude.

Reklama