Hlavní obsah

Korejci chtěli Hiddinka, ale nakonec angažovali Šina, který je prý dítětem Štěstěny

Praha

Neměl to Šin Te-jong na cestě do trenérského křesla snadné. Německého kouče Uli Stielikeho sice po kvalifikační blamáži s Katarem generalita korejského fotbalu odvolala, jenže okamžitě se začala znovu poohlížet po trenérovi z Evropy. A koho jiného přivést než Guuse Hiddinka, nizozemského tvůrce jihokorejského zázraku na světovém šampionátu v roce 2002? To přece on dovedl reprezentaci až do semifinále, to on s ní bojoval o bronz.

Foto: Sport.cz

Trenér korejské reprezentace Šin.

Článek

Fanoušci byli nadšeni, novináři vyvíjeli enormní tlak na svazové funkcionáře, aby holandského fotbalového generála angažovali, i Hiddink byl v jednu chvíli ochoten se do Koreje vrátit. A žádný astronomický plat přitom údajně nepožadoval.

Jednání ale nakonec ztroskotala, takže přes odpor a nevoli fotbalové veřejnosti nezbylo než svěřit reprezentaci domácímu trenérovi. Sedmačtyřicetiletý Šin Te-jong se jím nakonec přece jen stal.

Vytrpěl si ale své. Fanoušci ho u národního týmu nechtěli, novináři zpochybňovali jeho schopnosti a připomínali nedostatek zkušeností, který ho limituje, někdejší jihokorejské hvězdy se přidávaly.

Nic nepomohlo, že Šin s klubovým týmem Seongnam Ilhawa vyhrál jako hráč i jako trenér korejskou ligu a poté v roce 2010 dokonce asijskou Champions League, že reprezentační dvacítku dovedl na mistrovství světa a olympijský tým do čtvrtfinále turnaje na OH v Riu.

„Není to skvělý taktik, jakým byl Hiddink, přeje mu jen štěstí a nahrávají příznivé okolnosti," tvrdili o něm, i když nakonec zachránil i kvalifikaci o světový šampionát a do Ruska se s korejským týmem probojoval.

„Má trenérská filosofie je opravdu jednoduchá. Vyznávám útočný fotbal, takže raději prohraju 2:3 než abych 0:0 remizoval," netají se Šin mottem, s nímž pojede i na šampionát.

„Motto je to hezké, ale v krizi, v níž se náš fotbal zmítá, nepomůže. Nedostaneme se ani ze skupiny," přidal se ke skeptikům i legendární Bom-Kun Čcha, který za Koreu odehrál rekordních 121 zápasů a v německé bundeslize byl po dva roky nejlépe střílejícím cizincem.

Reklama

Související témata: