Hlavní obsah

Ruský fanoušek vyhoštěný z Eura doma nesmí na zápasy MS

Moskva

Ruský fotbalový fanoušek Alexandr Šprygin, dvakrát vyhoštěný z Francie během Eura 2016, nesmí na zápasy mistrovství světa ve své zemi. Na sociálních sítích uvedl, že jeho žádost o takzvaný průkaz fanouška úřady zamítly.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

"Vlastně mě to ani nepřekvapilo. Ale kdyby nebylo Eura, možná by mi ho dali," řekl agentuře Reuters Šprygin, který se loni z podobného důvodu nedostal ani na utkání Poháru FIFA. Letos měl v plánu navštívit dnešní zahajovací zápas MS mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.

Šprygin je lídrem jedné ze skupin ruských fanoušků, považované za ultranacionalistickou. Předloni byl kvůli výtržnostem na začátku evropského šampionátu z Francie deportován, ale o dva dny později se objevil v Toulouse na zápase s Walesem.

Francouzská policie ho znovu zatkla a podruhé vyhostila. Rusko bylo kvůli násilnostem chuligánů podmíněně vyloučeno z turnaje a muselo zaplatit pokutu 150 tisíc eur.

Fanouškovská karta je povinným dokumentem, bez kterého se diváci na letošním MS v Rusku nedostanou na stadion. Organizátoři tímto opatřením chtějí zabránit možným výtržnostem.

Reklama

Související témata: