Hlavní obsah

Faraóny zlomil stoper a Salah kroutil hlavou. Nechtěli jsme riskovat, vysvětloval kouč jeho absenci

Praha

V konfrontaci s favorizovanou Uruguayí obstáli, jenže souboj s jedním z černých koní šampionátu měl pro Egypťany nakonec krutý konec. I bez hvězdného Mohameda Salaha Jihoameričanům zatápěli, jenže hlavička stopera Josého Giméneze z poslední minuty rozprášila jejich bodové sny na prach.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Fotbalový útočník Mohamed Salah je modlou pro egyptské fanoušky.

Článek

„Hlavně po přestávce jsme měli pět nebo šest dobrých brejků, které vždy skončily na hranici soupeřova vápna. Chybělo nám lepší řešení ve finální fázi, poslední rozhodující dotek," posteskl si kouč Egypťanů Hector Cúper po porážce 0:1.

Republiku ležící na Nilu zasáhla před zápasem hotová "salahománie". Národ se těšil na výkon egyptského fotbalového boha Mohameda Salaha, jenž měl po třítýdenní pauze zaviněné zraněním ramena úvodní duel na mistrovství světa přece jen stihnout. Jenže vyhlášený střelec se na trávníku nakonec neobjevil. „Kdyby nastoupil, možná by zápas dopadl lépe, ale to nikdo nemůže vědět," utrousil Cúper.

Útočník Liverpoolu, který byl zvolen nejlepším hráčem anglické ligy uplynulé sezóny a v den zápasu slavil 26. narozeniny, před samotným začátkem hrdě zpíval hymnu a rozdával úsměvy. Bitvu s Uruguayí však sledoval pouze z lavičky náhradníků, po jejím skončení pak bezmocně kroutil hlavou a do kabiny odcházel skleslý. „Nechtěli jsme riskovat, že bude chybět v dalších zápasech. Lékaři měli obavy, že by se při nějaké srážce na hřišti mohl zase zranit. Je pro nás klíčový a bude mít pro nás v budoucnu důležitou roli," vysvětloval 62letý Argentinec.

Uruguay zlomila prokletí

Jeho svěřenci i bez velké opory sehráli vyrovnanou partii. Podnikali nebezpečné výpady, navíc houževnatě bránili a hvězdné snajpry Suáreze s Cavanim drželi na uzdě. A když už si tutovku vytvořili, trestuhodně v ní selhali.

„Suárezovi se moc nedařilo, ale měl tři velké šance a dvě z nich mu skvěle chytil brankář," připomněl uruguayský trenér Óscar Tabárez i kvalitní výkon Muhammada Šanávího. „Prostě to takhle u útočníků občas chodí. Viděl jsem Messiho, Pelého, Maradonu i další slavné hvězdy hrát špatně a není to přece hřích."

Výběr Celeste tak od roku 1970 na sedmý pokus vyhrál úvodní duel na mistrovství světa. „Prokletí jsme konečně zlomili a jedna nepříjemná statistika je pryč," oddechl si Tabárez.

Reklama

Související témata: