Hlavní obsah

Smolař z vykřičené čtvrti přehmatem elegána v bílé košili

Petrohrad

Světový šampionát má prvního nešťastníka. Maročan Azíz Buhaddúz nastoupil do bitvy proti Íránu v 77. minutě za bezbrankového stavu. V páté minutě nastavení po standardní situaci soupeře se na přední tyči pokusil míč odhlavičkovat a smolně ho nasměroval do vlastní branky. Maroko tak vstoupilo do turnaje porážkou 0:1, což ve skupině B se Španělskem a Portugalskem znamená poukázku na rychlé vyřazení.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Maročan Azíz Buhaddúz se stal prvním velkým smolařem MS v Rusku...

Článek
Fotogalerie

Buhaddúz je útočník ze St. Pauli, vykřičené čtvrti Hamburku. Francouzský trenér Hervé Renard neměl s jeho nasazením šťastnou ruku. Maroko zejména v první půli na hřišti dominovalo, ale nedokázalo si poradit se soupeřovou pevnou obranou.

„Renard čekal se střídáním příliš dlouho. Potřeboval posílit útok a místo Kaabiho poslal na hřiště Buhaddúze, málo používaného hráče z 2. bundesligy!" dobírají si kouče na sociálních sítích.

Írán tedy potvrdil, proč v kvalifikaci nedostal 1121 minut gól a v 18 zápasech inkasoval jen pět branek. A mohl se radovat z první výhry na mistrovství světa od historického úspěchu nad USA na šampionátu v roce 1998. Maroko přišlo o neporazitelnost trvající deset zápasů.

Taktika frustrovat soupeře vyšla

„Jsem velmi zklamaný. A vzhledem k průběhu zápasu bych byl zklamaný, i kdyby skončil remízou... Dostat gól v nastavení je nejhorší, co se nám mohlo stát, ale když se chcete tlačit za výhrou, musíte počítat i s prohrou," lituje Renard. „Víme, že teď budeme mít hodně těžkou situaci, ale dokud není konec, budeme doufat," slibuje francouzský elegán, jemuž tentokrát nepřinesla štěstí jeho tradiční bílá košile.

„Věděli jsme, že je soupeř velmi silný, proto naše taktika byla je frustrovat, od prvních minut se snažit soupeře mentálně rozhodit a zastavit jejich tvůrce hry. To se povedlo a ve druhé půli maročtí hráči věděli, že můžeme vyhrát," mne si ruce Carlos Queiroz, portugalský stratég Íránu.

„Skvělý a mimořádný zápas. Měli jsme i trochu štěstí, ale hráči odvedli velmi dobrou práci a soupeře překvapili. Teď si odpočineme a můžeme myslet na zápas se Španělskem," těší se Queiroz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články