Hlavní obsah

Textovky před Leninem a papež před Kremlem aneb I ruští policajti se už dovedou smát

Moskva

I ruští policisté se dovedou smát. Co smát, oni se přímo rozchechtají, když z kroužku fanoušků žonglujících na Rudém náměstí s balónem a zkoušejících patičky a hlavičky odletí balón až ke schodům do chrámu Vasila Blaženého. Postarší policajt nepřemýšlí, že by snad ztratil důstojnost danou stejnokrojem, shýbne se a míč kopne zpátky. Falší, na jakou se zmůže leda tak Ronaldo. Doba se prostě změnila. Svět také. A Rusko nejvíc...

Fotbaloví fanoušci se v Moskvě baví.Video: Zdeněk Pavlis (Moskva), Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Po Rudém náměstí se prohání polonahé Brazilky a Peruánky na kolobrndách koupených v GUMU, onom „samom bolšom univermagu v mire“ (tom největším obchodním domě na světě), jak se za našich mladých let ve školách učilo, a nikoho nepohoršují. Natož aby snad někoho pohoršovaly ještě úsporněji oděné ruské slečny vyrážející se ukázat na svou „ploščaď“ (náměstí), aby byly na očích tam, kde se v horkých moskevských večerech schází celý svět.

Na trávníku přímo u zdí Kremlu polehávají a vyspávají stovky fanoušků zmožených z dlouhých nocí a žádného z policajtů ani nenapadne, aby je z míst pro každého Rusa posvátných vykázal. Světě div se, oni k nim dokonce přisednou a nechávají se s nimi fotit.

Rozesmátí, rozchechtaní.

A pak ještě přihlížejí, jak zpovykaní Argentinci přivazují na klandry před vjezdem do Kremlu kusy hotelových prostěradel, na nichž vypodobnili svého boha Messiho i svého papeže Františka oděného samozřejmě v modrobílém fotbalovém dresu.

I ta dívka v policejní uniformě střežící vchod do mauzolea Vladimíra Iljiče Lenina je úplně free... Na mobilu vyťukává a pročítá textovky, nijak ji nevzrušuje, že u zátarasu pár metrů od ní cvakají spouště fotoaparátů mířících na ni. Z míry ji to nevyvádí, dokonce vysekne úsměv, upraví si lodičku na hlavě a kdyby ji o to požádali, snad i roztomilé pukrle udělá, jen aby se na záběru náležitě vyjímala.

Železná vrata za jejími zády ji nezajímají, i když za nimi pořád ještě leží balzamovaný vůdce proletářské revoluce. A minulost také, to se ví.

Jenže pro ni jde o minulost už příliš vzdálenou, i když ve skutečnosti uteklo teprve pár desítek let, kdy tady místo ní postávali v toporném postoji policisté s kamenným výrazem ve tváři, nezbytnými „elpíčky“ na hlavách a daleko široko nebylo radno povykovat, halasit, natož se smát.

Teď povykuje Rudé náměstí stejně jako všechny ulice, prospekty, bulváry a ploščadi. Teatralnaja, Ljublanka, Ilinka ...

Za víření bubnů, do nichž party mladých Argentinců neúnavně buší a v kruhu kolem nich se v extázi svíjejí propocení tanečníci z Jižní Ameriky stejně jako z Afriky, nadšení z toho, že v Moskvě je fakt všechno free a že i fosforeskující girlandy se nad jejich hlavami večer rozzáří. Zůstaly po ulicích a bulvárech rozvěšené sice už od novoročních svátků, ale nikdo těm klukům ze Senegalu, Maroka, Peru či Uruguaye přece nebude brát iluze, že svítí kvůli nim.

To přece i kvůli nim přímo na Rudém náměstí narychlo dokončují kompletaci montovaných buněk a na vyvýšeném pódiu pokládají umělou trávu, aby si to mohli už zítra šoupnout přímo před Kremlem na dvě brány. A ti dva chlapíci na střeše nejsou snajpři s kalašnikovem na rameni, ale obyčejní elektrikáři instalující reflektory, aby zelený fotbalový koberec byl patřičně nasvícený i večer.

Dokonce zamávají a chechtají se, když jim Marokánci neúnavně mávající vlajkou kopnou nahoru balón.

I ruští policajti se tomu smějí.

Doba se prostě změnila.

Svět také.

A Rusko nejvíc...

Teď i díky fotbalu, který sem na měsíc zavítal.

Reklama

Související témata:
Rudé náměstí
Vladimir Iljič Lenin