Hlavní obsah

Ani Putin jim nevěřil. Rusové ale válí, zlomili rekord šampionátů

Petrohrad/Praha

Téměř nikdo jim nevěřil. Legendy, experti, domácí i zahraniční média. Dokonce ani ruský prezident Vladimir Putin. A možná ani samotní ruští reprezentanti. Jenže všechno je jinak. Sborná po pětigólovém festivalu se Saúdskou Arábií (5:0) skolila v úterý v Petrohradě i Egypt (3:1). Žádný jiný domácí celek v historii MS nevstoupil do turnaje lépe.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Fotbalisté Ruska jsou po výhře nad Egyptem krůček od postupu ze skupiny.

Článek

Týmy z hostitelských zemí bývají pod obrovským tlakem. Očekávání domácích fanoušků i médií jsou značná. Chvíli trvá, než setřesou nervozitu. Tu ruskou ještě navýšila sedmizápasová šňůra bez vítězství v přátelských zápasech a také přítomnost prezidenta Putina na zahajovacím duelu v moskevských Lužnikách se Saúdskou Arábií.

Den před ním vládce Kremlu prohlásil, že od Sborné velké věci na turnaji nečeká. Střih. Za necelý týden jsou Rusové jednou nohou v osmifinále. Po dvou zápasech mají na kontě šest bodů a famózní skóre 8:1.

„Existují přátelské zápasy a potom ty oficiální. V přípravě zkoušíte, chystáte se, aby jste byli v top formě, až se pojede naostro. Ne všechno je nyní ideální, ale prožíváme odlišné emoce. Na stadionech je fantastická atmosféra, jsme v transu, Taková podpora fanoušků je neskutečná. Jsme šťastní, táhneme za jeden provaz. je nás v týmu 23 bratrů," radoval se autor třetí trefy proti Egyptu, útočník Arťom Dzjuba.

Před dvěma lety byli Rusové na dně. Na ME ve Francii skončili ve své skupině poslední s jedním bodem. Tehdejší trenér Sluckij v otevřeném rozhovoru mimo jiné uvedl, že při hodnocení vystoupení na EURO došel s hráči k jednotnému závěru. "Jsme h...a," shodli se prý všichni. Možná také proto byli Rusové před MS pesimisté.

Teď se ale situace otočila. Razantně. Osm branek v úvodních dvou duelech MS vstřelilo hostitelské mužstvo pouze jednou: Italové v roce 1934. Jenže ti ve druhém remizovali. Sborná už teď vstřelila o dva góly víc než při posledních dvou účastech na světových šampionátech. Mimochodem, osm branek stačilo před osmi lety Španělsku k celkovému triumfu na MS v Jihoafrické republice. Bilanci ale zase nelze přeceňovat. Proti Rusům stáli průměrní soupeři. Jejich reálnou sílu ukáže až závěrečný zápas ve skupině proti Uruguayi.

„Máme dvě výhry, nic víc, nic míň. Užijeme si pár minut radosti, potom se začneme chystat na Uruguay," pravil stručně kouč Čerčesov po utkání s Egyptem. Nabere Sborná po skalpu Egypta další vítr do plachet?

Reklama

Související témata: