Hlavní obsah

České úsloví o sousedově koze nechápali, zato Maradonu si fanoušci selecao s gustem vychutnávají

Petrohrad

To české úsloví nechápali. Ani Brazilci, Kostaričané tuplem ne. Pointa vět o koze, která by měla pojít i sousedovi, když chcípla mně, jim prostě nic neříkala. Zato když v petrohradské bílé noci, která ze čtvrtka na pátek trvala nejdéle v roce, narazili na Něvském prospektu nebo na nábřeží u řeky na nějakého zbloudilce v modrobílém argentinském dresu, začali s náramným gustem skandovat: Argentina, Argentina!

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Brazílie v ulicích na MS v Rusku.

Článek
Fotogalerie

Zvlášť Brazilcům, kterých se do nejsevernějšího ruského města hostícího světový šampionát přesunulo z Rostova na čtyřicet tisíc, leží jihoameričtí sousedé v žaludku. Po několika nelichotivých proslovech božského Diega Maradony na adresu jejich selecao tuplem.

Maradona si do pusy nevidí.

Pozornosti, jež je mu v Rusku věnována, si užívá měrou vrchovatou, jenže někdy mluví rychleji, než myslí. Proto občas plácne zhůvěřilost, nad níž zůstává rozum stát.

I o Brazilcích a jejich šampionátových šancích.

A pak sedí v čestné lóži v Rostově, bafá z tlustého doutníku, rozhazuje rukama a chytá se za hlavu, když sleduje zmar a potupu svých Argentinců v zápase s Chorvaty.

Proto brazilští fanoušci složili hned v Rusku o Maradonovi popěvek, který prozpěvují všude.

„Silgo, silgo, Maradona ...," zpívalo se po petrohradských bulvárech a prospektech, ve vagónech metra, před fotbalovou arénou a uvnitř také.

Nad pátečním ránem na březích Něvy, kde tisíce fanoušků v kanárkově žlutých dresech čekaly na tradiční zvedání třinácti mostů a přelévaly se jako žlutá řeka od Dvorcového či chcete-li Palácového k Troickému a pak ještě dál k Blagiveščenskému, aby všechno fotili a natáčeli, samozřejmě také.

Pak i hudba umlkla a ani z kufrů aut předělaných na pojízdné nálevny se vodka a nejrůznější pálenky nečepovaly. Z reproduktorů na sloupech kolem Něvy totiž zněl vážný, akcentem deklamovaný proslov, že právě 22. června si celé Rusko připomíná začátek Velké vlastenecké války, neboť v roce 1941 Německo napadlo Sovětský svaz, ale vykládejte něco takového Jihoameričanům?!

Zvlášť když pár hodin předtím fotbalová Argentina na ruském bojišti padla.

Nemohli se nabažit potupy a zmaru svých sousedů.

A tuplem ne kyselého Maradonova obličeje, který na ně v opakovaných smyčkách zíral z promítacích pláten v petrohradských fan zónách sám nemohoucí uvěřit, kam až jeho Argentina klesla.

Proto si ho s takovým gustem a posměchem ve svém popěvku vychutnávali.

A věřte, nic lichotivého se ve vytečkovaném slovu o Maradonovi nezpívalo.

To české úsloví o koze, která by měla pojít i sousedovi, je proti tomu dětským říkadlem.

Reklama

Související témata: