Hlavní obsah

Maskotem je vlk Zabivaka. Nekouše, dává góly

Praha

Oficiálním maskotem fotbalového mistrovství světa v Rusku se stalo tradiční ruské zvíře - vlk. Oblečen je do dresu, trenýrek a stulpen v národních barvách, tedy červené, bílé a modré, na prsou má nápis Russia 2018 a na očích nebo čele fešácké sportovní brýle.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zabivaka, maskot fotbalového MS v Rusku.

Článek

V internetové anketě FIFA ho vybrali fanoušci a dostal jméno Zabivaka, což lze přeložit jako ten, který dává góly. Vyzařovat z něj má legrace, šarm i důvěra, a také gólový „zabijácký" instinkt, inu vlk. V souboji o to, kdo bude maskotem, suverénně porazil tygra a kočku, protože je prý ruskému naturelu nejbližší. Jeho autorkou je studentka designu Jekatěrina Bočarovová.

Historie maskotů světových fotbalových šampionátů je poměrně dlouhá, většinou charakterizovaly zemi, v níž se šampionát konal. Na této pozici se vystřídala zvířata, pomeranč, lidské postavičky i mimozemšťané. Zvířata, především králové zvířat lvi, byli nejúspěšnější, a to i komerčně. Prvním maskotem byl v roce 1966 v Anglii lev Willie a následuje plejáda jeho nástupců. Budeme-li považovat i dvojice či trojice maskotů za jednoho „představitele" šampionátu, pak Zabivaka je patnáctý v řadě.

Maskoti fotbalového MS
1966Anglielev Willie
1970Mexikomalovaný mexický panáček Juanit
1974Německochlapci Tip a Tap
1978Argentinaklučina Gauchito
1982Španělskopomeranč Naranjito
1986Mexikochlapík „paprikový“ Pique v sombreru a s mohutným knírem
1990Itálienosatý panáček z kostek Ciao
1994USApes Striker
1998Franciekohout Footix
2002Japonsko a Koreatři mimozemšťané či duchové Ato, Nik a Kaz
2006Německolev Goleo VI a mluvící míč Pille, který nosil v podpaží
2010Jihoafrická republikaleopard Zakumi
2014Brazíliepásovec Fuleco
2018Ruskovlk Zabivaka

Reklama