Hlavní obsah

Náhradník hrdinou: Nejlepší půlhodina mého života! Belgičané slibují, že budou zlatou generací

Praha

Báječná belgická jízda trvá! Rudí ďáblové na mistrovství světa v Rusku nepoznali ve čtyřech zápasech přemožitele, byť v pondělním osmifinále proti Japonsku přežili klinickou smrt. Svěřenci trenéra Martíneze museli smazat dvoubrankové manko a v posledních vteřinách zasadili soupeři drtivý úder, z něhož nebyl prostor se vzpamatovat! Zatímco Japonci balí kufry, Belgičané se těší na páteční souboj s Brazilci.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Belgická radost propukla naplno poté, co Marouane Fellaini srovnal.

Článek

„Byl jsem přesvědčený, že je to náš konec," připustil belgický záložník Thomas Meunier, že za stavu 0:2, když zbývalo třicet minut hry, se smiřoval s vyřazením z turnaje. „Hráli jsme na sto procent, první poločas měli pod kontrolou a najednou jsme prohrávali o dvě branky. Stál jsem tam a ptal jsem se sám sebe, co se děje," líčil upřímně zadák patřící PSG.

„Přišlo mi, že čas běží rychleji než obvykle," přiznal brankář Thibaut Courtois. „Já měl v hlavě čtvrtfinálový konec s Walesem na posledním mistrovství Evropy," přitakal kapitán Eden Hazard, že i jeho přepadaly černé myšlenky.

Skutečně se zdálo, že všechny ambice týmu zůstanou nenaplněny. Stejně jako mnohokrát v minulosti odjížděli Rudí ďáblové na šampionát s gigantickým očekáváním, ale většinou se vraceli s nepořízenou.

Rozhodlo i deset centimetrů

A nezdálo se, že osmifinále v Rusku přinese jiný scénář. Japonci byli skvěle nachystaní, Belgičané jejich houževnatou obranu dlouho nedokázali překonat. Až báječná střídání trenéra Martíneze a muži z lavičky je spasili. I díky zjednodušené hře a vysokým centrům. „Výšková převaha nám hodně pomohla. Vždyť Chadli, Fellaini, Vertonghen či Kompany: jsou o deset centimetrů větší než celá japonská obrana," věděl Meunier, kde byl největší rozdíl v závěru zápasu.

Za jeho zvládnutí belgická média tým oslavují. A Nacer Chadli je titulován jako hrdina země. Není divu, když v tísni zachoval chladnou hlavu a posledním belgickým dotekem v zápase poslal reprezentaci do čtvrtfinále. „Prožil jsem nejlepší půlhodinu života," přiznal osmadvacetiletý útočník.

Do hry šel v 65. minutě za nepříznivého stavu. „Japonci skvěle přečetli náš systém. Ale já při cestě na trávník nebyl pesimistický. Věřil jsem, že je dost času na obrat. Změnili jsme styl, začali hrát více fyzicky, soubojově a dávali míče na mě a Fellainiho," popisoval zvrat v utkání Chadli.

Na startu byl Courtois

„Jsem hrdý, že jsem dokázal udělal Belgii šťastnou," vracel se k vítězné trefě, při níž sehrál klíčovou roli brankář Courtois. Když lapil balón po rohovém kopu, nekalkuloval s ohledem na blížící se konec, ale chtěl rychle hrát. „Mnoho gólmanů byl míč skrylo v náručí nebo zalehlo. Ale tohle je jedna z mých vlastností. V Chelsea často trénujeme podobné přechody do útoku. Byl jsem rozhodnutý, že rychle rozehraji ještě před tím, než jsem měl balón v moci," smál se belgický brankář.

Jeho vyhození a zapadnutí míče do sítě japonské branky dělilo třináct vteřin, po nichž Chadliho zavalil kompletní tým v extázi nadšení. „Myslel jsem na rodinu a zranění, s nimiž jsem se potýkal. A na lidi, kteří o mě pochybovali. Ale nezlobím se na nikoho, každý má právo na názor. Ukázal jsem, jakou mám pro tým hodnotu," uvedl útočník pro standaard.be.

Místo letadla přijde Brazílie

„Věřím, že obrat proti Japonsku může být obrovským impulsem do dalších zápasů," pronesl Chadli. „V minulosti bychom tenhle zápas asi ztratili, ale teď ne. Teď jsme jiný tým. Lepší," prohlásil záložník Axel Witsel. „Možná šlo utkání, které si potřebuje prožít každý tým. Skvěle jsme zareagovali. Mohli jsme sedět v letadle domů, ale čeká nás velkolepý duel proti Brazílii," těšil se Hazard na souboj s pětinásobnými světovými šampióny, do něhož půjde Belgie posílena sérií třiadvaceti zápasů bez prohry. „Poprvé v mojí reprezentační kariéře jsme dokázali zvrátit nepříznivý vývoj. Naplníme slova o zlaté generaci," slíbil Meunier.

Experti se shodují, že páteční souboj Belgie s Brazilci může být ozdobou šampionátu. A evropský tým rozhodně neodepisují. „Téměř dva roky neprohráli. Obrat s Japonci posílí jejich ducha. Byli zničení, skutečně sešrotovaní. Ale nezlomili se. Myslím, že nejtěžší zápas už zvládli," uvedl Chris Sutton, bývalý anglický reprezentant.

Reklama

Související témata: