Hlavní obsah

Spisovatel Felt svých pětatřicet nejlepších trenérů našel, Uhrin a Šilhavý vidí toho nej v Ježkovi

Že by si teprve před nedávnem inaugurovaný kouč fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý už stihl ustavit svou trenérskou radu? Že by pozval své úspěšné předchůdce u národního týmu Dušana Uhrina a Jozefa Chovance k sezení u jednoho stolu? A že by ke konzultacím přibral i trenéra současného jednadvacítky Vítězslava Lavičku?

Koho považujete za našeho nejlepšího fotbalového trenéra? Video: Sport.cz

 
Článek

„Rád bych si jejich názory, myšlenky a postřehy vyslechl a třeba se k tomu časem najde příležitost. Zatím ale mám jen jednoho konzultanta a rádce. Karla Brücknera, od něhož jsem se toho spoustu naučil. I o něm se ostatně v knížce o pětatřiceti nejlepších fotbalových trenérech píše," pochyboval Jaroslav Šilhavý, že by se při křtu publikace "Naši nejlepší fotbaloví trenéři"  stočila řeč i na reprezentační současnost.

Pletl se. Nešlo se jí vyhnout... „Budu za ním v jednom kuse chodit a dodávat mu optimismus," sliboval Jozef Chovanec, jemuž je jedna z kapitol v knize spisovatele, novináře a držitele Ceny Oty Pavla Karla Felta  samozřejmě také věnována.

„Náš fotbal není rozhodně tak špatný, jak se jeví nebo spíše jak je v současnosti prezentován. Máme dobré hráče, máme i výborné trenéry, ale hledáme problémy tam, kde nejsou," probouzel bývalý kapitán a trenér reprezentace a v současnosti předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec v novém kouči národního týmu víru, že misi začínající už příští sobotu zápasem Ligy národů na Slovensku zvládne.

Mimochodem - i na slovenské trenéry se ve zmiňované publikaci dostalo. Mezi pětatřiceti nejlepšími trenéry československého fotbalu figurují třeba Ferdinand Daučík, Antonín Malatinský, Michal Vičan, Jozef Marko, Ján Hucko, ale také Jozef Vengloš nebo Dušan Galis.

V knížce mající téměř dvě stě stran ale samozřejmě převažují profily českých fotbalových trenérů. Počínaje Karlem Petrů, který se jako novinář a asociační kapitán ujal na světovém šampionátu v Itálii v roce 1934 i funkce trenéra a dovedl národní tým ke stříbrným medailím a konče třeba současným koučem reprezentace Jaroslavem Šilhavým, pro něhož je představa podobného úspěchu snem z oblasti sci-fi.

Těžko se mezi pětatřiceti trenérskými osobnostmi, o nichž vedoucí sportovní rubriky Práva Karel Felt píše, vybírá největší veličina. Ostatně, svědčí o tom i odpovědi čtyř aktérů středečního křtu ve videu, které přikládáme ke shlédnutí.

Reklama