Hlavní obsah

Liverpool a United sázejí v mládežnické Lize mistrů na české gólmany, do hry se dostal i 14letý supertalent

Podzimní část má za sebou nejen elitní fotbalová Liga mistrů, ale také její mládežnická obdoba UEFA Youth League. Tuzemské fanoušky může těšit, že Manchester United i Liverpool v soutěži využívají služeb českých gólmanů. V posledních zápasech základních skupin také padl jeden rekord. Čtrnáctiletý Shola Shoretire se stal nejmladším fotbalistou, který kdy nastoupil v Youth League.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeň posledním utkání základní skupiny Youth League podlehla AS Řím 2:4. Zleva Václav Míka z Plzně a Stefano Parodi z Říma. Ilustrační foto.

Článek

Nejen Plzeň a Olomouc, ale i další kluby využily služeb českých fotbalistů. Nicolas Penner naskočil do dvou zápasů Juventusu Turín, celkem odehrál 29 minut. Jako 17letý patří spíše k mladším hráčům v kádru, tudíž můžeme očekávat, že za rok by si mohl zahrát o něco více.

Obě Ligy mistrů si zahrál Michal Sadílek, který v úterý naskočil do elitní mužské soutěže proti Interu Milán, předtím stihl odehrát pět zápasů v Youth League.

Foto: Sport.cz

Michal Sadílek se dočkal debutu v PSV.

twitter

Raritou jsou také dvě české jedničky v týmech anglických velkoklubů. V dresu Liverpoolu zasáhl do všech utkání Vítězslav Jaroš. Matěj Kovář je pro změnu jedničkou Manchesteru. Za United odchytal prvních pět střetnutí, v tom šestém, když jeho tým měl jistý postup z prvního místa, jej nahradil slovenský gólman Alex Fojtíček. Na soupisce Rudých ďáblů byl také druhý český brankář Ondřej Mastný. Ten však v šestnácti letech zatím jen sleduje zkušenější kolegy.

Největší pozdvižení však vyvolal jiný hráč Manchesteru United. Kouč Nicky Butt, sám někdejší známý hráč United, nasadil do hry teprve čtrnáctiletého Sholu Shoretirea. Hbitý křídelník, který může reprezentovat Anglii i Nigérii, je považován za jeden z největších talentů na Ostrovech.

Na hřiště se dostal také teprve šestnáctiletý Harvey Neville, syn Phila Nevilla, bývalého spoluhráče trenéra Nickyho Butta ze slavné party Manchesteru. Oba nastupovali s Davidem Beckhamem, Ryanem Giggsem, Paulem Scholesem a dalšími hvězdami.

Pozoruhodné statistiky zdobí plzeňského kanonýra Tomáše Kepla, který ve třech startech vstřelil tři branky a jednou asistoval. Viktoria Plzeň skončila ve skupině s pěti body třetí, což na rozdíl od A-týmu nebylo důvodem k oslavě, protože v mládežnické Lize mistrů se ze třetí příčky nepostupuje do žádné jiné soutěže.

Z každé skupiny, která má shodné obsazení jako skupiny elitní Ligy mistrů, postupují dva týmy. Vítěz rovnou do osmifinále, druhý tým tabulky čeká ještě jedno jarní předkolo play off, ve kterém narazí na některého z postupujících z mistrovské části.

Jarní část se tak z českých celků bude týkat jen Sigmy Olomouc, která si zajistila účast v Youth League titulem v české nejvyšší dorostenecké soutěži a podzimem pak prošla skrz mistrovskou část, kde si postupně poradila s Mariborem a Maccabi Tel Aviv.

Olomouc tak na svém hřišti sehraje 19. či 20. února zápas proti jednomu z osmičky Monako, Tottenham, PSG, Lokomotiv Moskva, Benfica Lisabon, Lyon, AS Řím nebo Juventus. Soupeře Hanákům definitivně přiřkne los, který se koná v pondělí 17. prosince od 14:15 našeho času.

Reklama

Související témata: