Hlavní obsah

Další fotbalová legenda míří do MLS! Atlanta získala Franka de Boera

Atlanta

Úřadující mistr severoamerické fotbalové soutěže Major League Soccer oznámil jméno nového kouče. Víceletý kontrakt v Atlantě United podepsal Frank de Boer, který naposledy vedl Crystal Palace. Jako fotbalista se proslavil zejména coby hráč Ajaxu Amsterdam a Barcelony, kde zároveň nastupoval se svým dvojčetem Ronaldem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Frank de Boer během tiskové konference před utkáním základní skupiny Evropské ligy mezi Interem Milán a Spartou.

Článek

Zatímco Frank hrával zpočátku levého beka a později stopera, Ronald se pohyboval spíše na ofenzivních postech. Po dalších štacích v Galatasaray Istanbul, Glasgow Rangers a dvou katarských angažmá se Frank de Boer vydal na trenérskou dráhu.

V letech 2011-2014 vyhrál čtyřikrát po sobě nizozemský titul s Ajaxem Amsterdam, kde předtím začínal u mládeže. Úspěch v jeho domovině logicky vzbudil zájem za hranicemi, a tak se v roce 2016 stal trenérem Interu Milán.

Zde se mu však příliš nedařilo. Fanoušci Sparty jistě pamatují zápas, v němž de Boerův Inter podlehl 1:3 Spartě, kterou zrovna poprvé vedl David Holoubek.

V minulém roce de Boer krátce trénoval londýnský Crystal Palace. Anglická stanice BBC spočítala, že 48letý Holanďan strávil v Interu jen 85 dnů a v Crystal Palace dokonce o osm méně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Frank de Boer ještě jako trenér Interu Milán během utkání se Spartou v roce 2016.

Vlastimil Vacek

Nyní před slavným Nizozemcem stojí další velká výzva. V Atlantě se stane teprve druhým koučem v historii klubu. Místní United totiž vznikli teprve před 18 měsíci a před pár týdny už oslavili první titul v MLS. De Boerův předchůdce Gerardo Martíno by se podle spekulací médií měl stát novým trenérem mexické reprezentace.

Atlanta si získala pozornost zahraničních novinářů nejen svým bleskurychlým triumfem v MLS, ale také velkým zájmem fanoušků. „Tento rok máme v průměru přes 55 tisíc na zápas, čímž jsme čtrnáctí mezi fotbalovými kluby na celém světě. Dostali jsme se například před Manchester City, PSG, Chelsea nebo oba milánské kluby," pochvaluje si prezident atlantských United Darren Eales.

„Ambice klubu stát se nejlepším, jak jsou nastaveny v dlouhodobé strategii, se naprosto shodují s mými osobními ambicemi," pronesl de Boer po svém jmenování. „Chci stavět na současném úspěchu a vybudovat pevnou a zabezpečenou organizaci fungující na špičce MLS," dodal nový kouč Atlanty United.

Reklama

Související témata:
  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG