Hlavní obsah

Báčko jako protest sudího dokonale zmátlo. Kdo se přidá k fotbalistům Opočna a Přepych?

Praha

Hlavní sudí Lukáš Nožka byl tak zmatený, že se běžel poradit se svým asistentem Hlaváčem, co si má počít. Když totiž dal povel k zahájení mistrovského zápasu I.B třídy Královéhradeckého kraje mezi fotbalisty Spartaku Opočno a SK Přepychy, udělali hráči obou mužstev uprostřed hřiště kruh a začali s tradičním „báčkem“. Rozhodčí to tak nemínil nechat. Zvláště, když místní hlasatel divákům a pochopitelně i jemu zvěstoval, že netradiční začátek utkání je formou protestu proti poměrům panujícím v tuzemském fotbale. Od okresů až po Strahov...

Zmatení rozhodčí nevěděli, která bije!Video: Facebook M. Šnajdr

 
Článek

Pochopitelně že sudí nevěděl, co si počít. Jeho asistent ovšem také ne. Ani když střetnutí začalo, ani po jeho skončení, kdy seděli s delegátem a studovali soutěžní řád, v němž nemohli najít žádný důvod k potrestání dvaadvaceti fotbalistů.

A do toho věty protestu z amplionů na stadionu v Opočně:

Vážení fotbaloví fanoušci!
Oba oddíly - Spartak Opočno a SK Přepychy – tímto tradičním „báčkem" dávají symbolicky najevo svou nespokojenost s dlouhodobým stavem českého fotbalu! Především personálním obsazením na všech úrovních FAČR - od okresních přes krajské fotbalové svazy až po samotné vedení FAČR, v nichž působí bývalí rozhodčí, kteří svým konáním, loajálností a poslušností vůči panu R.B. jsou spoluzodpovědní za atmosféru a systém nastavený v našem nejpopulárnějším sportu a k jeho zlepšení a progresu rozhodně nepřispívají!Obě mužstva předávají štafetu ostatním týmům po celé České republice, které mají podobný názor a nestydí se za něj, aby ve svých příštích utkáních podobným způsobem podpořili tuto aktivitu pod heslem: Fotbal není FAČRu, fotbal je NÁŠ sport! Děkujeme!!! Děkujeme také vám, naši fanoušci!!!

Hlavní rozhodčí nevěděl, co si počít. Ani jedno z mužstev totiž „báčkem" nijak neporušilo fotbalová pravidla, on však konat musel.

Ostatně, prohlédněte si video, které na sociálních sítích sdílel trenér Opočna Martin Šnajdr.

Sudí Lukáš Nožka proto zápas přerušil, i když sám nevěděl a neví, z jakého důvodu. Trestat nemohl, k tomu, aby tasil karty neměl také důvod, proto dal povel hráčům hostujících Přepych k novému výkopu, aby utkání na druhý pokus začalo. Logické - a hlavně pravidly odůvodnitelné sice bylo, aby se pokračovalo míčem rozhodčího, ale co na tom?!

V ten moment pro něho bylo každé rozhodnutí těžké.

Zápas se nakonec odehrál, Opočno vyhrálo 5:2, takže v tabulce vystoupalo na osmou příčku, ale o výsledek nešlo. Podstatný byl ostatním klubům a vlastně celému českému fotbalu adresovaný apel, jímž hráči obou klubů vyjádřili svou nespokojenost se stavem a poměry panujícími v tuzemském fotbalu. Mezi rozhodčími, kteří ho ovládají od okresů až po Strahov, především.

Proto výzva: Zahrajte sudím bago, jestliže vám nejsou panující poměry po chuti. Proto očekávání, které kluby převezmou po hráčích Opočna a Přepych štafetu.

Reklama

Související témata: