Hlavní obsah

Slávista Souček neměl konkurenci, podzimní část ankety Zlatý míč ovládl suverénně

Žádné překvapení, protože kdo jiný, než Tomáš Souček by měl vyhrát podzimní část novinářské ankety Zlatý míč České republiky?! V hlasování 59 žurnalistů, kteří v tuzemsku píší o fotbale, zvítězil naprosto suverénně s náskokem 181 bodů před legionářem ze Sevilly, brankářem Tomášem Vaclíkem. „Zlatý míč a Fotbalista roku jsou ta nejlepší individuální ocenění v Česku, co mohou být. Získat některé z nich, to je sen každého hráče,“ přiznával ústřední muž slávistické sestavy Souček, když se dozvěděl výsledky hlasování.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Slávista Tomáš Souček měl na podzim spoustu důvodů k radosti.

Článek

V podzimním hlasování novinářů navázal Souček na své výsadní postavení v jarní části ankety, kterou ovšem, nakonec vyhrál Tomáš Vaclík. Jeho jméno se totiž objevilo na 58 hlasovacích lístcích, takže ho opomenul jen jeden novinář, celkem čtyřicetkrát figuroval na prvním místě. I proto tak velký bodový náskok, který má před Vaclíkem.

Osm prvních míst dostal Tomáš Vaclík, čtyřikrát první byl Ondřej Kolář, dvakrát Alex Král s Patrikem Schickem a po jednom prvním místě posbírali Vladimír Darida, Pavel Kadeřábek, a také Theodor Gebre Selassie, ač ten v celkovém pořadí obsadil až devatenácté místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán fotbalové Slavie Tomáš Souček po utkání základní skupiny Ligy mistrů s Interem Milán.

Hráči Slavie vůbec ovládli podzimní část ankety. V nejlepší jedenáctce je jich totiž hned pět - kromě Součka i brankář Ondřej Kolář na třetím místě a dále pak Jan Bořil, David Hovorka a Vladimír Coufal. A to ještě na čtvrté příčce figuruje jejich bývalý spoluhráč Alex Král, který před odchodem do Ruska sešívaný dres v úvodu podzimu rovněž oblékal.

„Překrásný pocit a příjemné překvapení. Zvláště v panující konkurenci," glosoval Tomáš Souček svůj podzimní primát ve Zlatém míči. „Odmalička jsem koukal na nejlepší české hráče a všechny jsem obdivoval. A teď jsem vlastně mezi nimi... Co se individuálního ocenění týče, je to asi to nejlepší, co může být," netajil.

V novinářské anketě se hlasuje dvoukolově - zvlášť se hodnotí podzim, samostatně jaro. Bodové zisky se sčítají a z nich vzejde držitel Zlatého míče. Letos se na hlasovacích lístcích objevilo celkem 39 fotbalistů.

Anketa vznikla v roce 1997 a jejím nejčastějším vítězem je Petr Čech, který Zlatý míč získal dvanáctkrát. Šesti prvenstvími se chlubí Pavel Nedvěd.

Podzimní část ankety Zlatý míč ČR:
1. Tomáš SoučekSlavia784
2. Tomáš VaclíkSevilla603
3. Ondřej KolářSlavia448
4. Alex KrálSlavia/Sp. Moskva387
5.Vladimír DaridaHertha Berlín250
6. Patrik SchickRB Lipsko236
7. Jan BořilSlavia226
8.. Jakub JanktoSampdoria Janov210
9. David HovorkaSlavia143
10. Pavel KadeřábekHoffenheim134
11. Vladimír CoufalSlavia133
Další pořadí:  12. Adam Hložek (Sparta) 124, 13. Ondřej Čelůstka (Antalyaspor) 106, 14. Zdeněk Ondrášek  (FC Dallas) 106, 15. Jiří Pavlenka (Werder Brémy) 74, 16. Michael Krmenčík (Vikt. Plzeň) 67, 17. Lukáš Masopust 62, 18. Ondřej Kúdela (oba Slavia) 36, 19. Theodor Gebre Selassie (Brémy) 35, 20. Petr Ševčík (Slavia) 24, 21. Jaroslav Drobný (Č. Budějovice) 18, 22. Michal Sadílek (Eindhoven) 18, 23. Marek Matějovský (Ml. Boleslav) 16, 24. Lukáš Kalvach 12, 25. Jakub Brabec (oba Vikt. Plzeň) 12 bodů.

Reklama

Související témata: