Hlavní obsah

Trenéra Jarabinského přemluvili hráči, aby pokračoval v Číně

Fotbalový kouč Jozef Jarabinský původně plánoval, že první dny nového roku stráví v klidu domova, ale trenérské řemeslo ho opět zaneslo mimo vlast. Zkušený stratég, který v minulosti vedl Spartu, ale i Betis Sevilla nebo Aris Soluň, podlehl naléhání a vábení čínských hráčů a fanoušků a nakonec se rozhodl pokračovat v tamním týmu Teda Tchien-ťin.

Foto: Baník Ostrava

Trenér Jozef Jarabinský

Článek

Svoji druhou sezónu v exotické destinaci stvrdí na začátku ledna podpisem nové smlouvy. Spolu s ním odletí do Číny trénovat i bývalý kladenský kouč Miroslav Koubek, kterého si Jarabinský vybral za asistenta.

Protřelý kouč pobýval v Číně od ledna 2007 a po listopadovém konci sezóny tamní ligy byl rozhodnutý roční kontrakt neprodloužit. "S koncem listopadu jsem odešel s tím, že se už nevrátím," uvedl v rozhovoru s ČTK Jarabinský.

Během svého působení v Číně si ale získal mnoho příznivců. "Byl o mě z jejich strany eminentní zájem, abych pokračoval. Ze strany hráčů, tisku a diváků jsem cítil podporu a nakonec jsem tomu podlehl," prohlásil Jarabinský.

Jarabinský: Výkony rozhodčích jsou tristní

Rozhodování prý ale neměl vůbec jednoduché. "Dějou se tam věci, z kterých jsem byl znechucený. Sleduji naši ligu, je to v podstatě stejné a odrazuje to hodně diváků od fotbalu. Výkony některých rozhodčích z ciziny, třeba ze Saúdské Arábie nebo Koreje, byly naprosto tristní. To, co se děje, znevažuje fotbal," uvedl Jarabinský.

Nakonec ho zlákali především sami hráči. "Pokud se za vás postaví, je to plus. Máme v týmu několik velmi talentovaných, kteří by v budoucnu mohli působit v předních evropských klubech," tvrdil. Ještě po konci letošní sezóny Jarabinský absolvoval schůzku s vedením v Sofii, kde všichni přistoupili na vzájemné podmínky.

Nové sezóny už se nemůže dočkat. Letos s týmem dlouho útočil na první místo a vysoké ambice chce naplnit i tentokrát. "Dlouho jsme bojovali o titul. Jeden z nejlepších zápasů, tehdy o první místo, jsme prohráli gólem z vymyšlené penalty. Pak jsme v podstatě do konce hráli o třetí místo," řekl Jarabinský, který věří, že mužstvo se může dál zlepšovat. "Rozdíl mezi námi a prvním byl jen jedenáct bodů. Zahraniční hráči získali zkušenosti, čínští také udělali pokrok. Je šance se prosadit," podotkl Jarabinský.

Hráči nejsou komplexní

Přestože čínský fotbal je v souvislosti s chystanou olympiádou v Pekingu na vzestupu, stále prý hráči nejsou dostatečně komplexní. "Jsou třeba dobří v ofenzivě, ale už tolik nebrání. Mají hodně volnosti a někdy přehánějí držení míče," vysvětloval zkušený kouč.

Zatímco na soupiskách čínských klubů smí figurovat jen čtveřice cizinců, na lavičkách klubů sedí většinou zahraniční trenéři. Také proto Jarabinský figuroval v seznamu kandidátů na post hlavního trenéra národního týmu. "Bylo jasné, že přijde jen zahraniční trenér. Zůstal jsem jediný kandidát, ale pak přišel ještě jeden ze Srbska. Nakonec to byla správná volba," uvedl Jarabinský.

Sám by si prý trénovat čínské reprezentanty příliš představit neuměl. "Je to běh na dlouho trať, úplně jiná strategie než v klubu. Navíc ty hráče vůbec neznám, nedosahují kvalitou úplného vrcholu," vysvětlil.

Vše se točí kolem olympijských her

V tuto chvíli už žije nejlidnatější země světa nadcházející olympiádou, finišující přípravy jsou prý cítit na každém kroku. "Na 99 procent se všechno točí kolem olympiády. Reklama, výchovné pořady, ten zájem je obrovský. Dá se říct, že to Číně pomůže, otevře ji to světu," naznačil Jarabinský, že hry v zemi, kde není demokratický režim, podporuje. "Pokud je někdo proti, měl bojovat už dřív. Teď už je to schváleno, olympiáda je dlouhodobý proces a politiku bych do toho tolik nevměšoval," řekl zkušený trenér.

Do Číny odletí v úterý podepsat novou smlouvu. Rozloučil se se stávajícím nizozemským asistentem, na jeho pozici přijde bývalý kladenský kouč Koubek. Úvodním kolem nové sezóny odstartuje čínská liga první březnový víkend.

Reklama

Související témata: