Hlavní obsah

Moderní arény a pestré možnosti pro diváky

PRAHA/SALCBURK/KLAGENFURT

Dvě superluxusní arény v Salcburku a Klagenfurtu, která je zbrusu nová, a další dva zrekonstruované stadióny ve Vídni a Innsbrucku. Tady se v příštím roce uskuteční část zápasů evropského šampionátu, které Rakousko pořádá společně se Švýcarskem.

Článek

Rakouští pořadatelé investovali více než miliardu eur, přibližně třicet miliard korun, jen do infrastruktury, aby u nich byli finalisté i fanoušci spokojeni. „Nikdo se v Rakousku nesmí nudit v okamžiku, kdy nebudeme na fotbale. Takové je motto při přípravách,“ líčí Andrea Minichová z turistického úřadu v Salcburku.

„V tomto ohledu se návštěvníci určitě mají na co těšit,“ přitakává záložník fotbalového Salcburku Patrik Ježek, který v Rakousku působí už osmou sezónu. „Když jsem hrál v Innsbrucku, byl jsem jím okouzlen. Ale po přestupu do Salcburku jsem musel mínění změnit, ten je totiž pro hosty ještě zajímavější a přitažlivější. Svým okolím a svou bohatou historií je nádherný,“ rozplývá se Ježek z okouzlujícího prostředí současného působiště. K tomu je třeba připočíst jedinečnou Vídeň, kde investovali téměř miliardu do obnovy zábavního parku v Prátru.

V Rakousku byly investovány desítky miliónů eur 

Další desítky miliónů eur byly investovány do výstavby stadiónu v Klagenfurtu a rekonstrukce tří dalších. Na sedmatřicet miliónů eur přišla renovace stadiónu Ernsta Happela ve Vídni. Třicet miliónů investovali v Salcburku, dvojnásobek v Klagenfurtu a jednatřicet miliónů eur v Innsbrucku.

„Ze stadiónů budou lidé určitě nadšeni. Ve Vídni je sice atletická dráha, ale jinak je to paráda. Jistou nevýhodou jsou menší kapacity, ale při rekonstrukcích se vycházelo z návštěvnosti při lize, která není tak vysoká. I proto se přistavěné patro v Innsbrucku po šampionátu zase rozmontuje. U nás v Salcburku by kapacita měla být také snížena, ale majitel klubu už bojuje za její zachování,“ líčí Ježek. Je přesvědčen, že cesta do Rakouska na mistrovství Evropy se fanouškům rozhodně vyplatí: „Je to blízko a zážitky při setkání nejlepších týmů budou určitě jedinečné.“

Reklama