Hlavní obsah

Skotský fotbalista O'Donnell po kolapsu na hřišti zemřel

GLASGOW

V závěru sobotního utkání skotské fotbalové ligy zkolaboval kapitán Motherwellu Phil O'Donnell a při převozu do nemocnice zemřel. Úmrtí pětatřicetiletého záložníka oznámil po utkání s Dundee United předseda klubu Bill Dickie. Příčina hráčovy smrti je zatím neznámá. "Uvidíme po pitvě," uvedl funkcionář.

Foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Ilustrační foto

Článek

O'Donnell se sesunul k zemi těsně před plánovaným střídáním. Zhruba pět minut byl ošetřován přímo na hřišti, než ho odnesli na nosítkách do čekající sanitky. Místo něj přišel na trávník v 78. minutě Marc Fitzpatrick a zápas se dohrál. Hosté z Dundee United v nastavení ještě gólem zmírnili svou porážku na 3:5.

Kouč Mark McGhee po zápase uvedl, že se nechystal O'Donnella střídat kvůli nějakým problémům. "Jen jsme ho chtěli šetřit na středeční zápas," prohlásil.

S O'Donnellem hrál v utkání i jeho synovec David Clarkson. Po kolapsu jeho strýce trenér McGhee dvaadvacetiletého hráče stáhl ze hřiště. "Byl z toho otřesený, stejně jako další kluci," řekl kouč.

O'Donnell po sobě zanechal manželku a čtyři děti

O neštěstí nechtěl příliš mluvit. "Nemůžu říct víc, než že všichni z klubu jsou z toho zničení," prohlásil.

O'Donnell po sobě zanechal manželku Eileen a čtyři děti. "My všichni v Motherwellu na ně teď myslíme," uvedl majitel klubu John Boyle. "Phil nebyl jen inspirující hráč, ale také inspirující člověk," dodal.

O'Donnell je dalším v řadě tragicky zesnulých fotbalistů, kteří zkolabovali během utkání. V čerstvé paměti fanoušků je ještě smrt španělského záložníka Antonia Puerty, který zemřel v srpnu v nemocnici tři dny po kolapsu na hřišti.

O'Donnell zahájil v Motherwellu svou profesionální kariéru a jako osmnáctiletý mladík přispěl v roce 1991 gólem k vítězství ve finále Skotského poháru právě s Dundee United. Dvakrát byl vyhlášen nejlepším mladým hráčem ve Skotsku, v roce 1994 po druhém prvenství v této anketě ho koupil Celtic Glasgow. Zaplatil za něj 1,75 milionu liber, což je stále rekordní částka, jakou kdy Motherwell při přestupu inkasoval.

Později hrál O'Donnell v Anglii za Sheffield Wednesday a v roce 2003 se vrátil do Motherwellu. Jednou oblékl i dres skotské reprezentace.

Reklama

Související témata: