Hlavní obsah

Bitva českých krajánků se odkládá. Vyhrála nejlepší varianta, hrát se má pro fanoušky, míní Pospíšil

Těšili se, jak si to proti sobě rozdají na trávníku. Na souboj o to, kdo si zahraje o mistrovský titul a na koho zůstane jen hra o udržení, musejí zatím čeští fotbalisté Martin Pospíšil z Jagellonie Bialystok a Petr Schwarz z Rakowa zapomenout. Poslední kola polské nejvyšší soutěže totiž zatím odložila celosvětová pandemie koronaviru Covid-19. Minimálně do 3. dubna se hrát nebude.

Foto: Sport.cz

Martin Pospíšil se raduje z gólu v dresu Jagiellonie (archivní foto)

Článek

Oba čeští fotbalisté se těšili, že se jim povede vybojovat umístění v elitní osmičce, ze kterého může vést cesta k titulu a také do pohárové Evropy. Pospíšil je dlouhodobě tahounem svého týmu a třeba v posledním utkání, které hrál, zajistil svému týmu proměněnou penaltou tři body. I Schwarz má u konkurence místo v základní sestavě jasně, když nastřílel už pět branek.

„Těšili jsme se pochopitelně na další zápas, i když se mělo hrát bez diváků. Každý den se ale objevovaly nové informace a nakonec bylo všechno zrušeno. Podle mě je to asi nejlepší varianta, protože je určitě lepší předejít zavčas šíření viru," myslí si Pospíšil. Zastává názor, že fotbal se má hrát pro fanoušky. „Bez nich by to nebylo ono," dodává.

I když má liga volno, nezahálí. Od klubu dostal individuální plán a chystá se tak na případné pokračování soutěže. "Mám hned za domem velký park a na zahradě zvládnu taky nějaká cvičení. Takže žádný problém," komentuje současné dění.

Netuší, jakým směr nabere soutěž, až podmínky dovolí vrátit se k hraní zápasů. „Upřímně si ale myslím, že se sezona nedohraje tak, jak má. Pokud by se mělo pokračovat, tak si myslím, že nadstavba nebude. Samozřejmě bych ale byl nejradši kdyby virus vymizel co nejdříve a sezona se normálně dohrála, ale tomu moc nevěřím," dodává Pospíšil.

U konkurence v týmu Rakowa je režim stejný. „Momentálně máme individuální tréninky, takže cvičím doma a plním co mám. Běhat chodím ven k lesu, kde nikdo není a mohu splnit vše, co potřebuji," říká záložník Schwarz.

Když nesportuje, tráví čas s přítelkyní doma, kde pozorně sledují, jak se situace okolo koronaviru vyvíjí nejen v Polsku, ale i v Čechách. „Musíme teď být ještě více ohleduplní vůči sobě a ostatním a dodržovat stanovená pravidla," naznačuje fotbalista, že situace je vážná.

„Dodržujeme nařízená pravidla a doufáme, že vše bude v blízké době zase v pořádku," dodává s vírou, že se vše brzy uklidní. "Čím dříve všichni pochopí vážnost situace, tím dříve se vrátíme zpět na stadiony. Soutěž je pozastavená do 3. dubna a doufám, že v té době bude vše natolik v pořádku, aby se liga mohla znovu rozjet a v klidu dokončit."

Reklama

Související témata: