Hlavní obsah

Český fotbal ukončil všechny amatérské soutěže. O osudu nedohraného MOL Cupu se teprve rozhodne

Aktualizováno

Logický krok. Vzhledem k současné situaci správný a adekvátní. Amatérské fotbalové soutěže v České republice ukončily vzhledem k pandemii koronaviru letošní sezonu a pokračovat nebudou. Rozhodnutí výkonného výboru Fotbalové asociace ČR se týká jak mistrovských soutěží od ČFL a MSFL dolů, tak i pohárových duelů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Konec! Amatérské soutěže skončily, o osudu MOL Cupu se teprve rozhodne.

Článek

„Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích," zdůvodnil vynesený ortel první muž českého fotbalu Martin Malík.

V praxi to znamená, že veškeré mistrovské a pohárové amatérské soutěže se plošně na celém území ČR ukončují. Konečné pořadí zůstává podle stavu k 8. dubnu. Kluby nepostupují a nesestupují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Martin Malík.

"Co se týká dohrání pohárové sezony, v tuto chvíli bohužel nelze predikovat nic konkrétního, ale jsme připraveni na situaci a její vývoj reagovat a program MOL Cupu tak dohrát. Samozřejmě záleží na případném restartu a termínové listině profesionálních soutěží, ale rádi bychom pohárový ročník zakončili ryze sportovní cestou někdy v průběhu června," dodal předseda asociace Malík.

Předpokládá se proto, že semifinálová a finálové utkání MOL Cupu plánované původně na 22. dubna, respektive 20. května se sehrají v nových termínech, které určí řídící orgán soutěže na základě dalšího vývoje opatření orgánů státní správy.

Strahovské vedení zároveň rozhodlo, že jarní přestupní termín pro amatéry platný původně do 31. března se prodlužuje do 31. května.

Poborského lítost

Nezůstalo pochopitelně jen u zrušení letošního ročníku mistrovských soutěží. Ani 4.ročník turnaje Akademie Cup o pohár Karla Poborského pro věkovou kategorii U15, který měl být měřením všech devíti domácích Regionálních fotbalových akademií, obou pražských „S" a zahraničních hostů z Glasgow Rangers se letos v Nymburce, resp. pražském Strahově neuskuteční.

Šéf FAČR Martin Malík tlumočil rozhodnutí výkonného výboruVideo: FAČR

„Zrušení takové akce, která byla v posledních letech vždy vrcholem pro kluky, kteří akademie opouští, samozřejmě mrzí. Pro nás to bylo vždy skvělé měřítko, abychom viděli, jaký progres u nás akademici udělali. Jde o turnaj ve velké konkurenci, který v přechozích ročnících nám všem hodně ukázal. Nezbývá však než respektovat současná opatření a dělat maximum pro vyřešení současného problému," přiznal šéf projektu regionálních fotbalových akademií Karel Poborský.

Ceny doktora Jíry vyhlášeny budou

Vyhlášení Cen Dr. Václava Jíry, při nichž dochází k oceňování vybraných osobností, které přispěly k rozvoji fotbalu na regionální i celostátní úrovni, naopak dojde.

„Ceny Dr. Václava Jíry pro letošní rok nerušíme úplně. S ohledem na momentální stav je však budeme komunikovat jiným způsobem než tradičním vyhlášením a oceněním laureátů na slavnostním ceremoniálu. V úvahu přichází podobná forma, jakou jsme volili při anketě Fotbalista roku 2019, tedy oznámení výsledků na webových stránkách asociace a sociálních sítích," uvedl ředitel komunikace FAČR Michal Jurman.

Valná hromada FAČR plánovaná původně na 29. května do Olomouce je zatím odložena na 18. června.

Reklama