Hlavní obsah

Najdeme si vás všechny, vzkázala FBI úplatnému vedení světového fotbalu. Teď došlo na ty, co hlasovali pro Katar

New York/Praha

To, o čem byl celý sportovní svět přesvědčený od volby Kataru za pořadatele mistrovství světa v roce 2022, se nyní objevilo černé na bílém. Ve zprávě amerického ministerstva spravedlnosti zveřejněné v pondělí v New Yorku se totiž objevují výpovědi svědků učiněné před porotou, že země v Perském zálivu uplácela členy FIFA, aby ve volbách zvítězila a pořadatelství světového šampionátu jí bylo přiděleno.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA čeli dalšímu obvinění z korupce.

Článek

„Najdeme si vás. A všechny do jednoho," vzkázala americká FBI už v roce 2015, kdy v curyšsském hotelu poblíž sídla FIFA zatkla první úplatné členy nejvyššího vedení světového fotbalu a začala rozplétat korupční případ, který otřásl samotnými základy FIFA.

Prezident Sepp Blatter zkoušel odolávat, ale protože byl rovněž zapletený do obchodování s marketinkovými a televizními právy, uplácením a prodejem hlasů jednotlivým kandidátům ucházejícím se o pořadatelství mistrovství světa, musel skončit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda FIFA Sepp Blatter

Zneuctěný, vydávaný za symbol korupce, která ovládá fotbalový svět. Řada členů nejvyšší vedení FIFA s ním. Až dosud bylo obžalováno 42 osob, z nichž bylo 26 uznáno vinnými.

Americká FBI však věrna pronesenému slibu v rozplétání případu pokračuje. Po kontroverzní volbě Ruska za pořadatele mistrovství světa, které si podle tvrzení vyšetřovatelů zajistilo vítězství v hlasování rovněž finančními úplatky a dary, došlo nyní na Katar.

Ten při volbách porazil v závěrečném kole hlasování prodikanditáta USA, protože si podle zveřejněné zprávy koupil hlasy minimálně tří členů vedení FIFA.

Šlo o tehdejšího šéfa jihoamerické konfederace CONMEBOL Nicoláse Leoze, předsedu Argentinské fotbalové asociace a místopředsedu FIFA Julia Grondonu a předsedu brazilského fotbalu Ricarda Teixeiru. Grondona i Leoz jsou po smrti, Teixeira je v Brazílii, která nemá s USA smlouvu o vydávání stíhaných osob. Leoz a Teixeira byli už v roce 2015 obžalováni z nezákonného prodeje vysílacích práv.

Bývalý ředitel marketingové společnosti Torneos y Competencias Alejandro Burzaco před porotou v Brooklynu pod přísahou vypověděl, že všichni tři Jihoameričané zasedající ve výkonném výboru FIFA dostali úplatky v hodnotě milionů dolarů za podporu Kataru, který pak v závěrečném kole hlasování vyhrál nad USA poměrem hlasů 14:8. Tyto úplatky putovaly na bankovní konta na Panenských ostrovech a Kypru.

Vyšetřovatelé rozplétají i korupci související s prodejem televizních práv, která se týká nejen mistrovství světa, ale i jihoamerického šampionátu. Americká televizní společnost Fox získala kupříkladu práva na turnaje MS v roce 2018 a 2022 rovněž pomocí úplatků. A navíc poté, co byl šampionát v Kataru přesunut z původního termínu na listopad, kdy bude nejspíš v USA méně sledovaný, získala od FIFA práva i na rok 2026, aniž by došlo ke konkurenčnímu výběrovému řízení.

Všichni obvinění prostřednictvím svých právních zástupců vinu samozřejmě odmítli, zástupci FIFA ani organizačního výboru MS 2022 se k novým obviněním zveřejněným americkým ministerstvem spravedlnosti zatím nevyjádřili.

Jisté však je, že FIFA se nyní ocitne znovu pod velkým tlakem, aby zahájila vyšetřování, jakým způsobem získal Katar hlasy, které mu přiřkly pořadatelství světového šampionátu.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články