Hlavní obsah

Fotbalové Coury z Běloruska budou mít v Americe svůj fan klub

Sluck/Praha

Na jejich domácí zápasy chodí jen pár stovek diváků, ve Spojených státech však fotbalisté běloruského Slucku počítají své příznivce na tisíce. V době celosvětové koronavirové pandemie je běloruská fotbalová liga jednou ze čtyř soutěží na světě, kde se stále hraje o mistrovské body, takže šoty ze zápasu Slucku se dostaly i do zámoří. A vzbudily tam náramnou pozornost.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruská liga je jedinou fotbalovou soutěží v Evropě, která v době pandemie koronaviru pokračuje, a díky tomu těží z nové popularity.

Článek

Nikoli snad proto, že by fotbalový kumšt hráčů Slucku byl nějak mimořádný a výkony výjimečné. Americké fanoušky nadchl název klubu, který v angličtině zní Slutsk. Podobenství se slovem „slut", tady coura, se jim zalíbilo natolik, že na sociálních sítích se hlásí ke klubu z šedesátitisícového města ležícího sto kilometrů od Minsku už několik tisíc fanoušků.

„Byli bychom velice nešťastní, kdyby i v Bělorusku byla nařízena karanténa a fotbalová soutěž byla přerušena. Coury nám svými výsledky dělají velkou radost," napsal na sociálních sítích jeden z nich.

Do Slucku už dokonce dorazila žádost, zda by klub nebyl proti, kdyby v Americe vznikl jeho fanklub.

„Samozřejmě proti tomu nic nenamítáme. Zvláště, kdyby fanoušci měli zájem o naše dresy a suvenýry a kdyby nás i finančně podpořili. Pro klub by to mohl být zajímavý profit," potvrdil mluvčí Slucku, který je po třech kolech běloruské ligy v tabulce na druhém místě.

Klub už promptně zareagoval. Na svých stránkách oznámil založení účtu, na který mohou jeho noví příznivci z celého světa přispívat v běloruských či ruských rublech, eurech nebo dolarech.

Každému, kdo poukáže alespoň 10 eur nebo dolarů, slíbil, že obdrží tričko s podpisy všech hráčů.

Reklama