Hlavní obsah

FIFA podpoří členské svazy 150 miliony dolarů

Světová fotbalová federace FIFA kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru podpoří členské svazy předčasným vyplacením 150 milionů dolarů (asi 3,8 miliardy korun) na provozní náklady. Na každou z 211 federací připadne minimálně 500.000 dolarů (12,6 milionu korun).

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

Národní svazy dostávají finanční podporu šest milionů dolarů, která je vyplácena postupně v průběhu čtyřletého cyklu mistrovství světa. FIFA se nyní rozhodla uspíšit vyplacení příspěvků za rok 2019 a 2020, které měly být původně vyplaceny až červenci.

"Pandemie postavila celý fotbal před bezprecedentní výzvy a pro FIFA je povinností pomoci tam, kde je potřeba," uvedl na webu federace předseda FIFA Gianni Infantino. "Proto jsme začali s okamžitou finanční pomocí členským svazům, z nichž se mnoho dostalo do vážných finančních potíží," dodal.

Kvůli nákaze covid-19 byly přerušeny téměř všechny fotbalové soutěže včetně evropských pohárů i mezistátních zápasů. Mistrovství Evropy, které se mělo uskutečnit v létě, bylo přeloženo na příští rok. FIFA proto už dříve informovala o tom, že část z rezerv ve výši téměř tři miliardy dolarů využije k vytvoření fondu na pomoc klubům.

Reklama