Hlavní obsah

Hračička Petržela se rozhodl pro léčení z gamblerství sám, kvituje jeho okolí

Zdeněk PavlisSport.cz

Tajemství to nebylo. A ani on sám nepopíral, že ho hazard přitahuje a gamblerství strhává. V ruském Petrohradu, v azerbajdžánském Baku, kde působil, doma také. „Jsem prostě hračička. Velký kluk, který si rád hraje. Ostatně jako každý chlap,“ všechno zlehčoval trenér Vlastimil Petržela ještě v létě, když pro Sport.cz jako expert na ruský fotbal glosoval zápasy evropského šampionátu a na to téma přišla řeč.

Článek

Nepřipouštěl si, že by ho hazard pohltil. Tvrdil, že svou vášeň má pod kontrolou. Anebo si to spíše myslel a svému toužebnému přání věřil.

Sebevražda? Naprostý nesmysl!

„Byl přesvědčen, že je natolik silný, aby skončil ve chvíli, kdy se mu zachce. Pořád to opakoval, i když všichni kolem věděli, že práh už dávno překročil a sám se zpátky vrátit není schopen. Potřebuje odbornou lékařskou pomoc, jenže k tomuto řešení musí dospět sám. Kdo zná Vlastu, jeho tvrdou náturu a specifickou povahu, ví nejlépe, že na rady druhých nedá. Natož aby je poslechl,“  tvrdil už před více než měsícem jeden z nejvyšších libereckých fotbalových bossů, když pro Sport.cz a Právo dementoval informaci o tom, že se trenér Vlastimil Petržela pokusil o sebevraždu a skončil v psychiatrické léčebně. Ostatně, Petrželova exmanželka Zuzana Kratochvílová reagovala stejně resolutně v momentě, kdy s touto zprávou přišel bulvární tisk.

Fámy, zvěsti, eskapády

Všelijakých fám, zvěstí a „zaručených“ informací se kolem Vlastimila Petržely objevovalo a pořád objevuje spousta. Po návratu z jeho východní trenérské mise, po divoké olomoucké eskapádě naplněné milostným románkem a následným rozvodem ještě víc.

Když se kupříkladu v severočeské realitní kanceláři objevila vývěska, že s manželkou prodávají libereckou rezidenci nahoře na kopci nad městem, nejen pod Ještědem se mluvilo o tom, že barák prohrál v kasinu, stejně jako všechny peníze vydělané v Rusku.

Podezření se jenom smál

„Nesmysl, chystáme se na novou štaci do bývalého Ruska,“ smál se dotazu Vlastimil Petržela. „Odmítl jsem Kypr, stejně jako svého času běloruskou reprezentaci, dostal jsem ale několik nových nabídek z Ruska a tentokrát se tam míním usadit a pracovat ještě delší dobu než v Petrohradě. Liberecký dům by nám jen chátral, protože by se o něj neměl kdo starat. A  zahrada by se za tu dobu, co tady nebudeme, proměnila v džungli,“ popíral, že by ho k prodeji dohnaly finanční těžkosti. Ostatně, dům byl v katastru nemovitostí zapsán na jeho exmanželku Zuzanu Kratochvílovou, k níž se po olomouckém románku vrátil a která mu teď zase pomáhá.

Dobře, že sebral odvahu

A to přesto, že sídlo pod Ještědem nakonec opravdu prodali a Petrželovi, který si udělal trenérské jméno v Bohemians, Liberci a hlavně pak během angažmá v ruském Zenitu Petrohrad, nezůstalo z vydělaných miliónů nic. „Musel najít sám v sobě vůli jít se léčit a sílu s minulostí skoncovat. Dobře že ji našel, protože on je pan trenér, kterého neukočírovatelná vášeň srážela a přemáhala,“ kvitoval jeden z nejmocnějších libereckých činovníků, že se Vlastimil Petržela sám pro léčení rozhodl.

„Tu odvahu našel opravdu sám, což bylo v jeho situaci důležité,“ potvrdila i Petrželova exmanželka, že v úspěch léčby, kterou teď už jen její druh a přítel podstupuje v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích, věří.

„On to svede,“ je přesvědčena, že i s její pomocí závislost, která se z klukovské vášně a hravosti, proměnila v nemoc, zvládne a na fotbalovou scénu se zase vrátí.

„Znám ho léta, on je fakt silný, ale musí chtít. A když je teď v odborné lékařské péči a jeho nejbližší okolí mu navíc podává ruku, dokáže to,“ netají liberecký činovník, že i fotbal zpod Ještědu chce trenérovi Vlastimilu Petrželovi pomoci.

Reklama