Hlavní obsah

Panenka dostal vyznamenání od prezidenta Klause

PRAHA

Medaili Za zásluhy I. stupně v úterý převzala z rukou prezidenta Václava Klause legenda českého fotbalu Antonín Panenka. Někdejší reprezentační záložník vyznamenání obdržel v den 90. výročí vzniku československého státu. Řada při slavnostním večeru ve Vladislavském sále Pražském hradě přišla na Panenku krátce po osmé hodině večerní.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Antonín Panenka na archivním snímku při otevírání fotbalové síně slávy v Praze na Strahově.

Článek

Panenka bezprostředně po ceremoniálu děkoval především svému mateřskému klubu Bohemians 1905, v němž nyní zastává i funkci prezidenta. "Je pro mě velkou ctí, že jsem toto vyznamenání dostal. Bez Bohemky, bez Ďolíčku, kde jsem strávil skoro celou kariéru, bych to nikdy nedokázal," uvedl Panenka v tiskové zprávě vršovického klubu.

Panenka je letos jediným fotbalistou, který byl oceněn za zásluhy o stát v oblasti sportu. "Je to pro mě ocenění za celý život, který jsem věnoval fotbalu. Je to medaile, pro mě i pro Bohemku," dodal Panenka, který letos v prosinci oslaví šedesátiny.

Prezidentská kancelář ve zdůvodnění vyznamenání uvedla, že vršovická legenda dostala medaili mimo jiné za zlepšování česko-rakouských vztahů a vůdčí roli, kterou sehrála při znovuobnovení klubu. Ten v roce 2005 po finančních problémech v nepřehledné situaci obnovil svou existenci a Panenka tehdy inicioval jeho záchranu.

Reklama