Hlavní obsah

Blatter nemá pro fotbalové MS 2010 připraven náhradní plán

Prezident Mezinárodní fotbalové organizace FIFA Sepp Blatter si vůbec nepřipouští možnost, že by mistrovství světa v příštím roce pořádal někdo jiný než Jihoafrická republika. V této chvíli nemá vedení světového fotbalu připravený žádný plán B.

Článek

V červenci se Blatter nechal slyšet, že už má v záloze tři náhradníky pro případ, že by Jihoafrická republika selhala při přípravách turnaje. Nyní, osmnáct měsíců před startem MS, s jinou variantou nepočítá. "Neexistuje žádný plán B, C, nebo D. Pro ty, kteří stále pochybují, chci říci, že mistrovství světa 2010 se bude konat v Jihoafrické republice," uvedl Blatter na tiskové konferenci během mistrovství světa klubů v Tokiu.

První fotbalové MS na africké půdě je pro prezidenta FIFA splněným snem. "Budu hrdý, protože je to tak trochu i moje dítě. Snil jsem 34 let o tom, že přivedu mistrovství světa do Afriky," poznamenal.

Sebevědomě vystoupil i šéf organizačního výboru Danny Jordaan. "Všechny stadiony budou připraveny, čeká nás dopravní revoluce. Nejsou žádné otazníky, budeme připraveni," prohlásil.

Při šampionátu panují největší obavy z bezpečnosti, protože JAR je zemí s jedním z nejvyšších počtů vražd na světě. Japonský novinář se dokonce ptal pořadatelů, jestli bude bezpečné vycházet během turnaje v noci z hotelu.

Organizátoři a FIFA se snaží podobné obavy rozptýlit. "Bylo by to velmi divné mistrovství světa, kdyby lidé zůstávali v hotelových pokojích. Dejte mi své číslo, vyjdu si s vámi na večeři," vzkázal Japonci Jordaan.

Na turnaj bude nasazeno o 55.000 policistů více než byl předpoklad v roce 2004, na bezpečnost by jich mělo dohlížet 200.000. Organizátoři také využijí vrtulníky a kontrolní kamery. Výdaje vlády na bezpečnostní opatření už dosáhly na více než 115 milionů dolarů.

Plány na zajištění bezpečnosti zůstaly stejné i po listopadových teroristických útocích v Bombaji. "Nemyslím si, že by Jižní Afrika byla vysoko na seznamu cílů útoku. Uvědomujeme si, že je to možné, ale naše policie úzce spolupracuje s Interpolem," dodal šéf pořadatelů.

Reklama