Hlavní obsah

Rána pro rakouského lídra! Za společné tréninky přijde o šest bodů a zaplatí pokutu

Praha

Tvrdou facku dostal vedoucí tým rakouské nejvyšší soutěže Linec. A může si za ni jenom sám. Za nedovolené tréninky v době, kdy fotbalové kluby nemohly kvůli pandemii koronaviru společně trénovat, přijde lídr o šest bodů. Navíc bude muset zaplatit pokutu 75 tisíc eur (asi 2 miliony korun). LASK se proti rozsudku odvolá.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Linec přijde o šest bodů a bude platit pokutu

Článek

Linci hrozila celá škála trestů včetně vyloučení z nejvyšší soutěže. Nepovolený společný trénink měli pořídit dvě osoby, které tajně instalovaly na stadion kameru, jenž celou událost zachytila.

Vedení klubu provinění přiznalo, zároveň však argumentuje tím, že žádnou výhodu tímto počínáním nezískalo. "To, co je nám podsouváno, jsme neměli a nemáme zapotřebí," píše se v oficiálním prohlášení.

"Tuto akci považujeme za tvrdý faul uvnitř fotbalové rodiny," uvedl člen senátu Johannes Wutzlhofer. Poukázal i na to, že fotbalisté v těžké době mají být vzorem pro společnost.

LASK na Salcburk ztrácí

LASK chtěl po šesti letech ukončit nadvládu Salcburku a deset kol před koncem ligové sezony, jež by měla být v Rakousku obnovena 2. června, vedl do dnešního rozsudku tabulku před úřadujícím mistrem o tři body. Nyní je situace opačná.

Linec má možnost odvolání k několika instancím, ale agentura APA upozornila, že proces může trvat až tři měsíce. Mistr a zároveň účastníci evropských pohárů tak mohou být známi až dlouho po reálném konci sezony.

Za své chování se linecký klub již dříve omluvil. Zároveň přiznal, že společně trénoval čtyřikrát. Nechtěl tím získat výhodu oproti ostatním, ale připravit hráče na náročný program, až se soutěž znovu rozběhne. Zbylých 11 klubů jeho počínání odsoudilo a označilo za zradu proti dohodnuté a všemi schválené koncepci prevence.

Ještě než v Rakousku znovu začne liga, odehraje se v pátek finále poháru. O trofej se utkají Salcburk a Lustenau.

Reklama

Související témata: