Hlavní obsah

Podle Bosmana je omezení cizinců v klubech pro fotbal katastrofou

LONDÝN

Bývalý fotbalista Jean-Marc Bosman, jenž se v 90. letech postaral o revoluční změnu přestupových pravidel, je proti takzvanému pravidlu 6+5, které omezuje počet cizinců v základní sestavě klubu. Podle bývalého hráče Lutychu totiž taková změna regulí bude pro fotbal pohromou.

Článek

"Největší problémy by měla Premier League. Angličtí hráči by se stali cenným zbožím a jejich platy by mnohanásobně vyletěly nahoru," řekl v rozhovoru pro magazín World Soccer čtyřiačtyřicetiletý Bosman.

Jeho proces u Evropského soudního dvoru v roce 1995 umožnil fotbalistům po skončení smlouvy odejít z klubu bez finanční náhrady a také po něm bylo zrušeno omezení počtu cizinců v evropských ligách, protože podle soudu odporovalo zákonům o volném pohybu zaměstnanců.

"Zahraniční fotbalisté budou najednou přebyteční, a například Lutych si díky prodeji Marouana Fellainiho do Evertonu za 18 miliónů eur zabezpečil rozpočet na celou sezónu," dodal Bosman.

Změnu schválil kongres FIFA

Podle nového pravidla 6+5 budou muset kluby zahájit zápas s minimálně šesti fotbalisty, kteří jsou k dispozici reprezentačnímu mužstvu země, kde se soutěž hraje. Změnu schválil kongres FIFA, pravidlo by mělo začít v omezené formě platit v roce 2010 a naplno o dva roky později.

"Proto chci hráče varovat. Musí se proti tomu postavit a ne s sebou nechat zametat. Hráči jsou zaměstnanci, soud v roce 1995 to dokázal, a UEFA s FIFA se to snaží obejít. Chtějí se totiž dostat zpět k moci. Když nebudeme opatrní, bude to v budoucnu mnohem horší než v roce 1995," prohlásil.

Bosman v současnosti provozuje firmu na potisk triček a léčí se z alkoholismu. "Lidé tzv. Bosmanovo pravidlo znají, ale málokdo ví, že za ním je člověk, který za něj dal úplně všechno a stal se z něj alkoholik," řekl. "Jsem na mizině, ale bojoval jsem dobrý boj a zaplatil jsem za to. Chci, aby to lidi věděli. Nechci, aby se všechno vrátilo do starých kolejí a já tak ztratil dvanáct let života," uvedl.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín