Hlavní obsah

Předseda ČMFS Mokrý: Na vnitřní rozpory může fotbal hodně doplatit

Předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý (54) hodlá dokončit mandát, který mu dala v roce 2005 třetí valná hromada. Zvažuje však, že vzhledem k situaci ve svazu, který se mu nepovedlo sjednotit, už nebude znovu kandidovat na žádnou funkci.

Článek

Objevila se informace, že už nebudete kandidovat na žádnou funkci v ČMFS a z fotbalu odejdete. Skutečně jste se tak rozhodl?

Pravda to je jen z části. Na konci ledna skutečně tuto možnost zvažuji. Rozhodně neutíkám z boje, jako to udělal Vlastimil Košťál. Chci dokončit mandát do červnové valné hromady. Pokud by nastaly okolnosti, které by mě přesvědčily, že mám kandidovat na některou funkci, zvážil bych to. Chci ale dělat s lidmi, kterým jde o věc a táhnou za jeden provaz. Někteří si teď neuvědomují, že na tyhle vnitřní rozpory může fotbal hodně doplatit.

Jaké jsou hlavní příčiny vaší nechuti pokračovat?

Těch je několik. Za jeden z hlavních cílů jsem si kladl sjednocení fotbalu. Je těžké v organizaci, která má přes půl miliónu členů, něco takového dokázat, ale věřil jsem, že zvolený výkonný výbor to dokáže. Náš mandát se ukázal jako slabý, navíc místopředseda za Moravu Jiří Kubíček od začátku podrýval autoritu orgánu, jehož je nepřetržitě členem od roku 1993 a tudíž má spoluodpovědnost za pozitivní i negativní záležitosti. Místo konstruktivní práce neustále vyvolával spory, problémy, působil vyloženě negativně a na ty, kdo s ním nesouhlasili, vedl složky, napadal je v médiích i v rámci fotbalu. Neprojevil sebemenší zájem řešit cokoliv konstruktivně. Vyzvu ho, aby se ujal vedení svazu a projevil v praxi svoji snahu fotbalu pomoci, jak říká.

A jaké jsou další důvody?

Dostávám výhrůžné anonymy, to nemám za potřebí. Jestliže je moje osoba překážkou sjednocení fotbalu a jeho pozitivního posunu, pak to místo uvolním. Měli by tak postupovat i další, aby nové vedení bylo skutečně nové a začalo s čistým stolem, bez zátěží z minulosti.

Nemáte obavu, že vnitřní boje ve fotbale se mohou projevit negativně například na jeho ekonomice?

Zatím se nám podařilo udržet všechny velké partnery, což považuji za velký klad stávajícího vedení, stejně jako získání desítek miliónů z různých grantů, a navázání velmi dobrých vztahů s UEFA a FIFA. Pozitiv je víc. Tohle ale někteří nevidí nebo vidět nechtějí. Ekonomická situace ve státě a tím pádem i ve sportu je velmi těžká. Až fotbal i zásluhou nesmyslných vnitřních sporů začne přicházet o partnery a peníze, pak to možná někoho napadne, že je nesmyslné se hádat a vést vnitřní války, namísto toho, aby každý na svém úseku hledal cesty ke zlepšení situace.

Reklama