Hlavní obsah

Brazílie velebí sedmnáctiletého útočníka Neymara

RIO DE JANEIRO

Brazílie objevila další velký fotbalový talent. Jmenuje se Neymar, je mu sedmnáct let a hraje za Santos s číslem sedm stejně jako kdysi Robinho. Právě k tomuto útočníkovi novou hvězdičku přirovnávají.

Článek

Neymar skóroval hned ve svém prvním zápase v dresu Santosu a další gól přidal ve středu proti Riu Branco v utkání národního poháru. V tomto zápase se navíc podílel i na další ze čtyř branek vítězů a dostal úder loktem do obličeje, za který byl soupeř vyloučen.

Neymarův vstup do seniorského fotbalu připomíná ten Robihův z roku 2002 a fanoušci rázem vykoupili všechny dresy s jeho číslem sedm. "Mám velkou radost, ale přiznávám, že jsem ze vší té pozornosti trochu nervózní," řekl Neymar novinářům.

Kouč Santosu: Neymar je výjimečný hráč

V Santosu si byli velmi dobře vědomi, jaký poklad ve svém juniorském týmu mají. Ještě než Neymara nechali poprvé hrát za "áčko", podepsali s ním smlouvu do roku 2014, v níž je pro případné zájemce zakotveno odstupné kolem třiceti miliónů eur. "Neymar je úžasný hráč, je výjimečný a my to víme. Je mladý, takže pochopitelně bude dělat chyby, ale budeme s ním mít trpělivost," uvedl po středečním zápase trenér Santosu Vagner Mancini.

Velký test čeká mladíčka hned v neděli, kdy se Santos utká v lize s týmem Corinthians, za který hraje i někdejší nejlepší fotbalista světa Ronaldo. Neymar neměl slov, když se dozvěděl, že se se slavným útočníkem potká na trávníku. "Nemohu ani popsat, jak se budu cítit. Vždyť Ronaldo je trojnásobný hráč roku a brazilský idol," svěřil se.

Navzdory dlouhodobé smlouvě je otázkou, jak dlouho Neymar v Brazílii vydrží. Poslední velký talent brazilského fotbalu Alexandr Pato odehrál za Internacional jen několik zápasů, než ho v sedmnácti letech zlákal AC Milán.

Reklama

Související témata: