Hlavní obsah

Amnestie. Rozhodčí, který byl na hřišti v nezpůsobilém stavu, může zase pískat

Praha

Byl vzat na milost, znovu může působit na fotbalových trávnících. Rozhodčí Milan Šefara, kterého loni na podzim zachytila videonahrávka z dorosteneckého utkání v Berouně, jak coby asistent na čáře vrávorá a padá, může znovu vyrazit do akce. A s ním i jeho kolega Tomáš Brožek.

Foto: Robert Procházka

Ilustrační snímek

Článek

Příslušná krajská disciplinární komise jim uvolnila činnost. Informace je uvedena na úřední svazové desce. Z udělených ročních trestů zákazu činnosti doteď uplynuly tři čtvrtiny.

Před časem - v průběhu koronavirové krize, která prakticky zrušila fotbalové jaro v nižších soutěžích - komise amnestovala hráče, na které se vztahovaly nejrůznější zákazy činnosti. Teď přikročila k podobnému kroku i u dvou rozhodčích, jejichž chování na podzim vzbudilo velký rozruch.

Pro připomenutí. Co se odehrálo v září loňského roku v Berouně? "(Šefara) vykonával funkci ve stavu vylučujícím plnění jeho povinností (nezpůsobilost delegované osoby)," stálo ve verdiktu disciplinárky směrem k asistentovi. Za předvedený výkon také dostal pokutu - 40 000 korun. Na tu se amnestie podle všeho nevztahuje.

A hlavní arbitr? "Úmyslně nesprávné uvedení popisu událostí do zápisu o utkání," klasifikovala komise provinění rozhodčího, který nechal kolegu v neuspokojivém stavu vstoupit na hrací plochu.

Teď je oba prakticky pro start nového ročníku nižších soutěží (v srpnu) disciplinárka vrátila do hry.

Záběry, které se před devíti měsíci rozletěly internetem, byly pořízeny v druhém poločase utkání Beroun – Slaný. Zachytily i moment, kdy sudí Brožek dotazem zjišťuje, jestli je jeho kolega, u kterého se shromáždili dva poněkud zaskočení pořadatelé, schopen pokračovat v řízení zápasu. Podle zápisu se Brožkovi dostalo ujištění, že ano. Stav Šefary ovšem zjevně nebyl optimální. Stažen však byl až z následného utkání mladších dorostenců.

Šefara dostal téměř nejvyšší možný distanc. Maximem je zákaz činnosti na jeden rok a pokuta 50 tisíc korun. „Je to čin naprosto ojedinělý," vyjádřil se tehdy k provinění předseda disciplinární komise Martin Havel.

Podobný případ není v českém fotbale úplně výjimečný. Na prvoligovém utkání v Příbrami před lety obdobně účinkoval jako čtvrtý rozhodčí Marek Pilný. Také on se časem mohl vrátit k činnosti rozhodčího.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen