Hlavní obsah

Nedá si pokoj! Za góly od Čechů mi při mistrovství světa nabídli 300 000 dolarů, opakuje gólman

Praha

Po letech znovu přichází s pozoruhodným příběhem. I přesto, že tvrzení jen těžko může dokázat, ghanský gólman Richard 'Olele' Kingson podobně jako v roce 2012 přišel s výrokem, že mu od jistých lidí bylo nabídnuto 300 000 dolarů za dva inkasované góly v zápase MS 2006 s Českem. Stejně jako v prvním případě ani nenaznačil, z jakých kruhů měla nabídka přijít. FAČR už v minulosti rázně jakoukoli spojitost se záležitostí odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Richard Kingson v bráně Blackpoolu inkasuje z penalty od Franka Lamparda z Chelsea.

Článek

Pro MaxTV Kingson tvrdil, že na nabídku nepřistoupil. I proto, že jeho tehdejší partnerka mu pohrozila okamžitým rozchodem, pokud by se národní zrady za peníze vskutku dopustil. Ghana vyhrála 2:0 a vykročila za postupem do vyřazovací fáze, kde hned v osmifinále vypadla s Brazílií.

Čechům Afričané zkomplikovali situaci a z Německa po úvodní výhře nad Američany 3:0 a závěrečné skupinové porážce s Italy 0:2 jeli zklamaní domů.

Jak se vše seběhlo s údajnou nabídkou? "Prohráli jsme první zápas s Itálií (0:2) a potřebovali jsme vyhrát druhý zápas. Před ním mi zavolal ghanský obchodník; setkali jsme se a zavedl mě k lidem, kteří mi nabídli 300 000 dolarů, abych pustil dva góly," řekl dnes už dvaačtyřicetiletý Kingson pro Max TV.

O záležitosti se prý hned radil se svojí partnerkou. „Byl jsem úplně zmatený a v jakémsi tranzu. Dokonce slíbili, že mi dají další pobídky. Rychle jsem zavolal své ženě a informoval jsem ji," líčil bývalý gólman Galatasaray, Wiganu či Blackpoolu.

K jeho zděšení mu prý okamžitě hrozila rozchodem v případě, že by úplatek přijal. I to ho prý dostatečně inspirovalo k tomu, aby nabídku odmítl.

„Řekla mi, abych postavil na první místo Ghanu, což mě přivedlo zpět ke smyslům. Z hráčů jsem to řekl jen spolubydlícímu. Tím byl Dan Quaye. Šel jsem pak do zápasu a podal výborný výkon," uzavřel. Góly Asamoaha Gyana a Sulleye Muntariho zajistily Ghaně vítězství.

Fotbalová asociace České republiky už v roce 2012, kdy s tímto tvrzením Kingson přišel poprvé, uvedla, že nemá žádné oficiální zprávy týkající se této záležitosti. Rozhodla se zároveň na tento výrok reagovat, aby jednoznačně vyjádřila své stanovisko.

„Vyjádření jsou tak absurdní a nevěrohodná, že je musíme pochopitelně důrazně odmítnout. Pan Kingson by si měl uvědomit, že za výroky, které nelze věrohodně doložit, mu mohou hrozit právní důsledky," řekl Jaroslav Kolář, tehdejší ředitel oddělení PR asociace.

Češi v té době poukazovali, že pokud se v minulosti řešila korupce provázející mezistátní zápasy, většinou za ní stály sázkařské mafie. „Jestli se něco takového událo, tak nás se to vůbec netýká. A ani netýkalo... Mohl ho oslovit člověk odkudkoliv," dodal Kolář.

Reklama

Související témata: