Hlavní obsah

Blatter chce, aby etická komise FIFA suspendovala Infantina

Bývalý předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter doufá, že jeho nástupce ve funkci Gianni Infantino bude suspendován, stejně jako se to stalo před pěti lety jemu. S Infantinem bylo ve čtvrtek zahájeno trestní řízení kvůli tajným schůzkám se švýcarským generálním prokurátorem Michaelem Lauberem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sepp Blatter

Článek

"Pro mě je situace jasná. Etická komise FIFA musí zahájit řízení s Infantinem a dočasně mu zastavit činnost," řekl čtyřiaosmdesátiletý Blatter, který stál v čele světového fotbalu 17 let.

V červnu 2015 dal pár dnů po svém pátém znovuzvolení funkci předsedy k dispozici. Volbě předcházelo zatčení vysokých činovníků FIFA na žádost amerických úřadů kvůli podezření z korupce. V říjnu pak Blatterovi zastavila činnost etická komise FIFA, jež mu následně udělila osmiletý zákaz působení ve fotbale. Po odvolání mu byl distanc o dva roky zkrácen. Od té doby byl několikrát vyšetřován kvůli zpronevěře.

Jestli bude suspendován i Infantino, zatím etická komise FIFA neuvedla. "Naší základní zásadou je, že možné probíhající případy a případná vyšetřování nekomentujeme. Jako obvykle proto bude jakékoli stanovisko etické komise zveřejněno až podle situace," uvedla komise v prohlášení.

Jeho nástupcem se v únoru 2016 stal generální sekretář Evropské fotbalové unie Infantino, loni byl zvolen na další čtyři roky. V roce 2018 vyšlo najevo, že se několikrát sešel s Lauberem. Ten vedl vyšetřování nejméně 25 případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce při volbách pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022.

Federální švýcarský soud před časem shledal, že Lauber v několika bodech porušil své oficiální povinnosti a lhal vyšetřovatelům. Lauber v souvislosti se schůzkami nabídl minulý týden rezignaci. Svým odstoupením chtěl podle vlastních slov ochránit pověst úřadu, pochybení ze své strany stejně jako Infantino odmítá.

Reklama