Hlavní obsah

Trenér Vítězslav Lavička: Místo sněhu tu jsou třicítky

SYDNEY

Fotbalový trenér Vítězslav Lavička prožívá Vánoce a konec roku v Sydney. „Místo sněhu tu jsou třicetistupňová vedra,“ pravil s tím, že to je přeci jenom nezvyk. Jeho FC Sydney, je zatím v tabulce nejvyšší soutěže na druhé příčce a míří do play off. Klíčové duely se hrají na přelomu roku.

Článek

Kde strávíte Vánoce a konec roku? Jelikož australská A-League má jen krátkou přestávku na přelomu roku, zůstáváme proto s rodinou v Sydney. Vánoce a Nový rok oslavíme tady. Bude to pro nás nová a zajímavá zkušenost trávit tenhle sváteční čas v době, kdy je tady léto v plném proudu. Žádný sníh, venku je 30 stupňů a lidé chodí na pláže, což je pro nás hodně zvláštní. Štědrý den jsme slavili podle českých tradic 24. prosince, Australané slaví Vánoce po anglicku či anglikánsku, tedy až 25.a 26. prosince. U nás nechybí stromeček, ryba, bramborový salát a plzeňské pivo. Dopoledne jsme ještě měli trénink, jelikož 23. i 27. prosince hrajeme ligová utkání.

Silvestr bude v Sydney asi tradičně hodně bouřlivý...

To ano. Hodně se na něj těšíme, protože na slavném Harbour Bridge proběhne světoznámý ohňostroj. Bydlíme jen pár set metrů od něho a celou atrakci můžeme sledovat přímo z oken našeho bytu.

Vraťme se k fotbalu. Jak si vedete se s FC Sydney v lize?

V místní A-League je deset týmů a my jsme zatím na druhém místě s tříbodovou ztrátou na vedoucí Melbourne. Před Vánoci jsme u nich hráli 0:0. Všechny týmy jsou však velmi vyrovnané a rozestupy v tabulce hodně těsné. Máme odehráno dvacet kol. Základní část ligy končí po sedmadvacátém kole, a pak nejlepších šest týmů postupuje do play-off. Tam se samozřejmě musíme dostat.

Co vás v australském fotbale nejvíc překvapilo?

Překvapila mne vyrovnanost všech týmů v lize. Má to však svoje opodstatnění, všechny týmy v nejvyšší soutěži mají na nákup hráčů a jejich smlouvy stejný balík peněz, říká se tomu Salary Cup. Další zvláštností je tady velké a náročné cestování k ligovým zápasům. Například cesta ze Sydney do Perthu trvá pět hodin letu, protože to je 3300 kilometrů a ještě překonáváme tříhodinový časový posun. Na druhou stranu ze Sydney na Nový Zéland to máme 2300 km a časový posun je dvouhodinový. Poměrně náročné jsou tu i klimatické podmínky, hlavně velké teplo a vysoká vlhkost vzduchu.

Na jaké je úrovni ve srovnání s českým?

Myslím si, že australská liga je kvalitativně srovnatelná s českou. Týmy, které tady hrají v horní polovině tabulky, by se v české lize neztratily. Zajímavá by jistě byla přímá konfrontace celků z obou zemí. Mám to v hlavě, snad někdy v budoucnu... Fotbal v Austrálii je teď hodně na vzestupu, ale nejpopulárnější pořád zůstávají ragby, australský fotbal a kriket. Australská fotbalová reprezentace ale postoupila na mistrovství světa 2010 a Austrálie oficiálně zažádala o pořadatelství šampionátu 2018 nebo 2022. To jsou jasné důkazy, že zájem o fotbal tady stoupá.

Máte v týmu nějakého Čecha a budete někoho v zimním termínu hledat?

Cizinců máme v týmu několik. Asi nejznámější je slovenský hráč Karol Kisel, bývalý hráč Sparty, Liberce a Bohemky. Odvádí tu velmi dobré služby a jsem rád, že se jeho angažmá tady v FC Sydney podařilo zrealizovat. Před sezonou jsme měli v plánu angažovat i jednoho kvalitního obránce z české ligy, ale jednání se nepodařilo dotáhnout do zdárného konce.

Už jste se rozhodl, jestli v Austrálii budete pokračovat?

Sešli jsme se na toto téma s vedením klubu. Na rozhodování mám zbytek prosince. Jsem tady s rodinou spokojení. Teď se ale soustředím na následující dva zápasy, které jsou pro nás v závěru základní části velmi důležité. Chci také s vedením klubu hovořit o kádru, realizačním týmu i vyhlídkách do další sezony. Moc mě těší podpora hráčů, kterou mi vyjádřili.

Australskou střeleckou reprezentaci vede Petr Kůrka, potkali jste se už?

Vím o tom, že Petr Kůrka tady v Austrálii působí, ale zatím nebyla možnost se s ním osobně setkat. Na dálku mu však přeji úspěšné trenérské angažmá, alespoň takové, jaké měl u české střelecké reprezentace.

Jak jste se sžil s australskou mentalitou, jídlem a zvířenou?

Trenérská práce v FC Sydney i život tady v Austrálii se mi líbí a jsem tu zatím spokojený. Australané dokážou tvrdě pracovat, ale jinak jsou pohodoví, veselí, přátelští a nikam nespěchají. Místní tomu říkají Easy going life style. Ve volném čase si rádi zajdeme na dobrou večeři, je tu široká nabídka kuchyní z celého světa včetně české, nebo na skleničku dobrého australského vína.

Potkal jste nějaké zajímavé zvíře, případně jedovaté, kterých tam je spousta?

Symboly Austrálie, tedy klokana a koalu v Sydney volně nepotkáte, pouze v Národním parku nebo v místní ZOO. Velkým zážitkem pro nás byla návštěva podmořského akvária. Vidět několikametrové žraloky a jiné mořské živočichy na vzdálenost pár desítek centimetrů, to byl pořádný adrenalin. Hodně zajímavá byla i vyjížďka na otevřený oceán a pozorování velryb.

Reklama

Související témata: