Hlavní obsah

Významné ocenění pro fotbalistu Rashforda

Londýn

Anglický fotbalový reprezentant Marcus Rashford dostal při příležitosti narozenin britské královny Alžběty II. ocenění za svou kampaň proti dětské chudobě. Dvaadvacetiletý útočník Manchesteru United pomohl v době koronavirové pandemie přesvědčit vládu, aby i během letních prázdnin hradila obědy pro více než milion dětí ze sociálně slabších rodin.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Fotbalista Marcus Rashford se dočkal čestného uznání.

Článek

Rashford se za svou charitativní činnost stal členem Řádu britského impéria (MBE). Sám jako jedno z pěti dětí svobodné matky spoléhal v mládí na program hrazených obědů.

"Jako černý kluk z Wythenshawe (část Manchesteru) jsem si nikdy nemyslel, že budu MBE, navíc v pouhých dvaadvaceti letech. Je to mimořádný okamžik pro mě a mou rodinu, ale především pro mou matku, která si toto ocenění zaslouží především," uvedl Rashford, jenž se v současnosti s anglickou reprezentací připravuje na zápasy Ligy národů v Belgii a proti Dánsku.

Už v červenci oznámila manchesterská univerzita, že Rashfordovi udělí za jeho kampaň proti dětské chudobě jako nejmladšímu člověku v historii čestný doktorát.

Reklama

Související témata: