Hlavní obsah

Skandál kolem Berbra a spol.: Čtyři obvinění z korupční kauzy čelí návrhu na vazbu

Praha

Státní zástupkyně navrhla vazbu pro čtyři z 20 lidí, které policie v pátek obvinila v souvislosti s ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů. Na dotaz ČTK to dnes uvedla šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová. Doplnila, že zbylých 15 z 19 zadržených lidí už policisté propustili na svobodu.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

"U čtyř osob podala státní zástupkyně soudu návrh na jejich vzetí do vazby. V případě jejich ponechání na svobodě hrozí důvodná obava, že by mohli mařit vyšetřování případným ovlivňováním dosud nevyslechnutých svědků a dále v trestné činnosti, pro kterou jsou stíháni, pokračovat," sdělila Bradáčová. O návrhu na vazbu musí soud rozhodnout do 24 hodin.

Případ řeší ústecká expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu. Dvacítku obviněných podezírá z toho, že se účastnili ovlivňování výsledků zápasů v nižších fotbalových soutěžích prostřednictvím rozhodčích. Kriminalisté tvrdí, že tuto trestnou činnost řídila organizovaná zločinecká skupina.

Vrchní státní zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje, se nevyjádřilo k totožnosti žádného z obviněných. Podle informací médií je mezi nimi místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr. Asociace to nepotvrdila, oficiální reakci chce zveřejnit až v pondělí. Mezi stíhanými má být podle zjištění novinářů sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz a rozhodčí Petr Klupák či Michal Káník, který už v minulosti figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků.

Policisté v pátek zasahovali na několika místech republiky včetně sídla FAČR na pražském Strahově. S 13 lidmi zahájili trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku, s třemi pro možné přijetí úplatku ve prospěch organizované skupiny, s třemi pro možnou zpronevěru a podplácení ve prospěch skupiny a s jedním pro zpronevěru, podplácení a přijetí úplatku ve prospěch skupiny.

Hrozí až čtyři roky vězení

Za přijetí úplatku hrozí obviněným až čtyři roky vězení, za podplácení až dva roky, za zpronevěru rok až pět let za mřížemi. U trestného činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny se pak horní hranice sazby zvyšuje o třetinu a trest se ukládá v horní polovině takovéto sazby.

Média místopředsedu FAČR Berbra dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň