Hlavní obsah

Předseda fotbalové disciplinárky Baček tvrdí: Berbra řešit nemůžeme, ale Rogoze ano

Karel FeltSport.czPrávo

Českým fotbalem v posledních dnech otřásla kauza ovlivňování výsledků nižších soutěží. Policie obvinila celkem dvacet osob, jaké ale mohou padnout fotbalové tresty? Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace na nyní už bývalého místopředsedu FAČR Romana Berbra nedosáhne, stejně jako na obviněné rozhodčí a delegáty. Může však řešit například Romana Rogoze, sportovního ředitele druholigového Vyšehradu. V rozhovoru pro Sport.cz a Právo to řekl její předseda Richard Baček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Berbr rezignoval na všechny fotbalové funkce.

Článek
Fotogalerie

Bude se disciplinární komise zabývat probíhající korupční kauzou v českém fotbale?

Samozřejmě s kolegy pečlivě sledujeme dění okolo té kauzy. Intenzivně spolu komunikujeme, vyhodnocujeme informace a určitě v nejbližší době dojdeme k nějakému závěru. Termín jednání ale v tuto chvíli pochopitelně říct neumím.

Budete čekat na závěry orgánů činných v trestním řízení?

Tohle nechci předjímat. Bude záležet, jaké dostaneme informace. Po jejich vyhodnocení rozhodneme o dalším postupu.

Vedete disciplinární komisi Ligové fotbalové asociace, dosáhnete i na bývalého místopředsedu FAČR Romana Berbra?

Nikoliv. Podle disciplinárního řádu FAČR jsou z gesce disciplinárky LFA vyloučeni členové nejvyšších orgánů FAČR, rozhodčí a delegáti. My můžeme řešit osoby, které nespadají do těchto kategorií, například činovníky klubů, které hrají soutěže řízené přímo LFA.

Takže můžete řešit i sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze...

Teoreticky ano, ale jsou tam i další lidé, kteří spadají do naší gesce.

Lze vůbec trestat po fotbalové stránce Romana Berbra?

Členové nejvyšších orgánů FAČR, rozhodčí a delegáti, mluvíme-li o probíhající kauze, spadají do gesce etické komise FAČR, kterou vede doktor Jan Pauly starší. Etická komise projednává v prvním stupni disciplinární přečiny, k nimž došlo v rámci anebo v souvislosti se soutěžemi řízenými Ligovou fotbalovou asociací a které byly spáchány rozhodčími nebo delegáty. A také přečiny, k nimž došlo v souvislosti s reprezentací ČR, či přečiny spáchané členy orgánů FAČR. Patří sem i rozhodčí a delegáti. Disciplinární řád vymezuje, co spadá pod disciplinární komise LFA, krajů a okresů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Rogoz na archivním snímku během svého působení v Příbrami.

Budete s etickou komisí spolupracovat?

Nemám s tím problém. Záleží na etické komisi. Ta totiž může podle svých pravomocí stáhnout pod sebe i tu část kauzy, která by spadala pod naši disciplinárku. Kauzu pak může řešit jako celek.

Roman Berbr rezignoval na všechny funkce. Končí i šéf rozhodčích Jozef ChovanecVideo: Sport.cz, FAČR

Reklama

Související témata: