Hlavní obsah

Překvapený Messi: Čekal jsem, že Zlatý míč získá Iniesta či Xavi

CURYCH

Velké překvapení neskrýval Lionel Messi poté, co obdržel Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2010. Většina médií favorizovala jeho spoluhráče z Barcelony Andrése Iniestu a Xaviho, kteří dovedli Španělsko k titulu mistrů světa, nakonec však prestižní anketu stejně jako před rokem ovládl argentinský útočník.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Lionel Messi na udílení ankety Zlatý míč FIFA

Článek

"Jsem opravdu překvapený. Všichni mluvili o tom, že vyhraje Xavi či Iniesta, proto jsem s tím letos nepočítal," přiznal Messi. "Mám velkou radost a děkuji za hlasy. Xavi a Iniesta by si však ocenění zasloužili stejně jako já," uvedl.

Messimu udělalo radost, že se v nominaci na ocenění ocitli pouze hráči Barcelony, a tak si dramatické čekání na vyhlášení užíval po boku svých kamarádů. "Pro mě je nejdůležitější, že tu jsem se svými spoluhráči. Je to velké vítězství hlavně pro Barcelonu," prohlásil Messi, kterému cenu předal kouč Barcelony Josep Guardiola. "Chci se o to s kluky podělit, protože bez spoluhráčů bych tu nestál. Cena ale také patří všem Argentincům," řekl.

Nominovaní fotbalisté na Zlatý míč FIFA 2010. Andrés Inieasta (vlevo), Lionel Messi (uprostřed) a Xavifoto: Reuters/Christian Hartmann

Messi je prvním držitelem Zlatého míče FIFA, který vznikl sloučením anket Fotbalista roku FIFA a Zlatý míč magazínu France Football. Obě ankety v loňském roce vyhrála právě argentinská hvězda.

Obhájit prvenství se v anketě FIFA povedlo pouze Brazilcům Ronaldovi a Ronaldinhovi. Zlatý míč ve dvou letech po sobě získali Nizozemci Johan Cruyff a Marco van Basten, Angličan Kevin Keegan, Němec Karl-Heinz Rummenigge a hned třikrát Francouz Michel Platini. Nyní se k nim přidal i Messi. "To je pro mě velká čest, dostat se k takovým legendám," uvedl.

I když měl ze Zlatého míče radost, prý by toto ocenění vyměnil za titul mistra světa. "Vyhrát s Argentinou světový šampionát by bylo mnohem lepší," prohlásil.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín