Hlavní obsah

Polská policie zadržela fotbalové fanoušky, chtěli prý zabít pět lidí

VARŠAVA

Policie, která se zabývá bojem s hooligans, zadržela v Lubinu na jihozápadě Polska dva fotbalové fanoušky, které podezřívá, že se pokoušeli zabít pět lidí. Informoval o tom v úterý mluvčí policejního ředitele Mariusz Sokolowski.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

V Polsku, které příští rok společně s Ukrajinou uspořádá mistrovství Evropy, nemají hooligans na svědomí jen trestné činy spojené s fotbalem, ale zaplétají se i do jiných oblastí podsvětí.

Zadržení patří ke skupině blízké nejtvrdšímu jádru fanoušků prvoligového klubu Zaglebie Lubin. Jejich gang se zaměřoval například na vybírání výpalného od majitelů restaurací, ozbrojená přepadení a krádeže aut.

Ve skupině panovala přísná hierarchie, byla rozdělená na "vůdce" a "vojáky". Už od roku 2008 válčila s jinou kriminální skupinou o vliv v Lubinu a okolí. Dva lidé při tom přišli o život a nejméně sedm dalších se někdo pokoušel zavraždit.

Nezabývají se jenom bitkami

V každém z 16 polských vojvodství na policii nedávno začaly fungovat zvláštní skupiny, které hledají souvislosti mezi fotbalovým chuligánstvím a dalšími formami trestné činnosti, například obchodem s drogami. Policejní prezident Andrzej Matejuk řekl, že právě případ z Lubinu ukazuje, že hooligans se nezabývají už jenom organizováním bitek se svými nepřáteli, ale i vybíráním výpalného nebo plánováním přepadení, případně vražd.

Před dvěma týdny za bílého dne na jednom z krakovských sídlišť zřejmě hooligans Wisly ubodali šéfa tvrdého jádra fanoušků Cracovie. Podle jedné z verzí šlo o vyřizování účtů mezi radikálními přívrženci těchto dvou fotbalových klubů, podle jiné ale mohla být v pozadí válka o vliv nad obchodem s drogami.

Reklama

Související témata: