Hlavní obsah

Čech legendárnímu Viktorovi v patách - počtvrté korunován králem českého fotbalu

PRAHA

Nedvědovi se již vyrovnal, v letech příštích má šanci srovnat krok i s legendárním gólmanem pražské Dukly a československé reprezentace Ivo Viktorem. Anebo ho i překonat... Legionář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech totiž vyhrál tradiční anketu Fotbalista roku již počtvrté, takže Viktora s jeho pěti primáty už má na dosah. „Z každého prvenství v této anketě mám pořád stejnou radost,“ svěřoval se Čech po pondělní večerní korunovaci v pražském Stavovském divadle.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Petr Čech s manželkou Martinou na vyhlášení ankety Fotbalista roku

Článek

Na fotbalovou slávu na prknech Stavovského divadla se tentokrát přijeli podívat prominentní hosté. Aby ne, když byla spojena s dalším dílem oslav kulatých osmdesátin legendy československého fotbalu Josefa Masopusta. Však mu také prezident FIFA Sepp Blatter uznale tleskal a Portugalec Eusebio přispěchal dokonce s osobní gratulací. „Legenda blahopřeje legendě,“ glosoval Petr Čech setkání dvou držitelů Zlatého míče určeného v jejich éře nejlepšímu evropskému playerovi.

Bývalý fotbalista Eusébio (vlevo) a šéf FIFA Sepp Blatter na vyhlášení ankety Fotbalista rokufoto: Právo/Milan Malíček

Třikrát v řadě nevyhrál zatím nikdo

Gólman londýnské Chelsea si může nechat o podobné poctě zatím jen zdát, za to doma se stal fotbalovým králem již počtvrté. K primátům v letech 2005, 2008 a 2009 přidal další. Dokonce třetí v řadě, což se před ním nikomu nepodařilo, i když Fotbalista roku je v Československu a poté v Čechách vyhlašován od roku 1965. Mimochodem - i Josef Masopust se vítězem stal. Po Jánu Popluhárovi v roce 1966 jako druhý v řadě.

Teď už ovšem třetím rokem vládne českému fotbalu Petr Čech. „Je to ocenění dobrého roku, který jsem loni v Chelsea prožíval. Vždyť jsme poprvé v klubové historii získali double, neboť k ligovému primátu jsme přidali i vítězství v FA Cupu. Mě mohlo těšit o to víc, že jsem k němu přispěl zlikvidovanou šancí za bezgólového stavu a lapenou penaltou,“ vysvětloval Čech, proč v šestačtyřicátém ročníku ankety padla volba právě na něho.

Bílek přisoudil korunu Rosickému

On sám dal svůj hlas Pospěchovi, Plašilovi a Ujfalušimu, zatímco reprezentační trenér Michal Bílek přisoudil korunu Rosickému a za ním seřadil Čecha a Plašila. Manažer národního mužstva Vladimír Šmicer naproti tomu napsal nejvýše Čecha a za ním pak Ujfalušiho a Rosického.

Bývalý fotbalista Eusébio na vyhlášení ankety Fotbalista rokufoto: Právo/Milan Malíček

V součtu všech hlasů však měl jasně navrch Čech, který vyhrál s náskokem více než dvou set bodů před Rosickým a Ujfalušim. Mezi nejlepšími jedenácti fotbalisty České republiky je deset legionářů, jejich nadvládu narušil jen plzeňský Pavel Horváth na šestém místě. Celkem se na hlasovacích lístcích objevilo čtyřiadvacet hráčů.

Horváth fotbalovou osobností

Nestárnoucí Pavel Horváth si ovšem ze Stavovského divadla jednu cenu přece jen odnesl. Byl totiž zvolen Osobností roku, takže za sebou nechal jak libereckého Jiřího Štajnera, tak i sparťanského rebela Tomáše Řepku.

Vítězem ankety o Trenéra roku se mezi osmnácti adepty stal plzeňský kouč Pavel Vrba, druhé místo bylo členy Fotbalové akademie přisouzeno kouči reprezentační jedenadvacítky Jakubu Dovalilovi, třetí pak olomouckému Zdeňku Psotkovi. Reprezentační trenér Michal Bílek obsadil osmé místo se ztrátou takřka čtyř set bodů na vítězného Vrbu. Před něho se totiž dostali i Komňacký, Chovanec, Hapal a Lavička.

Talentem roku byl za uplynulý rok vyhlášen sparťanský mladík Václav Kadlec.

Fotbalista roku 2010
1. Čech (Chelsea) 590, 2. Rosický (Arsenal) 386, 3. Ujfaluši (Atl. Madrid) 254, 4. Plašil (Bordeaux) 198, 5. Baroš (Galatasaray Istanbul) 100, 6. Horváth (Plzeň) 86, 7. Pospěch (FC Kodaň) 67, 8. Necid (CSKA Moskva) 62, 9. R. Hubník (Hertha Berlín) 48, 10. - 11. M. Kadlec (Leverkusen) a Hübschman (Doněck) oba 36 bodů.
Trenér roku 2010
1. Vrba (Plzeň) 409, 2. Dovalil (reprezentace do 21 let) 240, 3. Psotka (Olomouc) 88, 4. Komňacký (Jablonec) 62, 5. Chovanec (Sparta) 61,...8. Bílek (reprezentace ČR) 13.
Osobnost roku
1. Horváth (Plzeň) 417, 2. Štajner (Liberec) 108, 3. Řepka (Sparta) 101, 4. Verbíř (Teplice) 85, 5. Blažek (Sparta) 48.
Talent roku
1. V. Kadlec (Sparta) 358, 2. Pekhart (Jablonec) 290, 3. Vydra (Udinese) 46 bodů.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín