Hlavní obsah

Real Madrid za rok vydělal 10,6 miliardy korun

Nejlépe vydělávajícím fotbalovým klubem světa je šestý rok za sebou španělský Real Madrid. Podle auditorské společnosti Deloitte měl za účetní rok do června 2010 příjmy 438,6 miliónu eur (asi 10,6 miliardy korun), což je o dvacet procent více než před rokem. Na druhém místě žebříčku je stejně jako loni Barcelona, třetí příčku udržel Manchester United.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Fanoušci Realu Madrid plní kasu klubu dokonale.

Článek

Příjmy nejbohatších dvaceti klubů světa se poprvé v historii přehouply přes hranici čtyř miliard eur (asi 97 miliard korun). Bezmála polovinu příjmů tvoří zisky z prodeje televizních práv, který klubům přinesl 1,9 miliardy eur.

Nadvláda španělských velkoklubů je přitom částečně daná tím, že se na Pyrenejském poloostrově příjmy z práv na zápasy domácí nejvyšší soutěže na rozdíl od jiných zemí rozdělují nerovnoměrně.

Největší skok udělal Manchester City

Největší skok v elitní dvacítce udělal anglický Manchester City, jehož příjmy se zvedly o 44 procent na 153 miliónů eur (asi 3,7 miliardy korun). Díky tomu se posunul z dvacátého na jedenácté místo.

Podle Alana Switzera, ředitele sekce sportovního obchodu Deloitte, je vedle sportovních výsledků a účasti v Lize mistrů pro kluby klíčová i kvalita zázemí pro fanoušky. "To se ukázalo například u Arsenalu, který se po přestěhování z Highbury na Emirates Stadium posunul odněkud ze třináctého místa na páté. Kdyby se Tottenham nebo i West Ham United přestěhovali na Olympijský stadión, mělo by to znatelný vliv na jejich příjmy," řekl agentuře Reuters.

Reklama