Hlavní obsah

Csaplár: Postup na ME je úspěch, ale cílem je světový šampionát

Trenér fotbalové reprezentace do 17 let Josef Csaplár bere postup na květnové mistrovství Evropy jako úspěch, ale hlavní úkol mají jeho svěřenci teprve před sebou. Tím je probojovat se na světový šampionát v Mexiku, kam se dostane šest nejlepších celků z Evropy. To znamená skončit ve skupině na kontinentálním šampionátu do třetího místa.

Článek

"Nejen pro hráče, ale i pro všechny mládežnické trenéry je tohle ten hlavní cíl. Už do Itálie na kvalifikaci jsme jeli s tím, že chceme postoupit až na svět do Mexika," uvedl Csaplár pro svazový web.

Sedmnáctka na kvalifikačním turnaji v Itálii nejprve porazila Slovensko gólem v poslední minutě, poté otočila duel s domácím výběrem a na závěr vybojovala potřebnou remízu se Skotskem, což jí zajistilo prvenství ve skupině. "Je to samozřejmě úspěch, ale výsledky bych nepřeceňoval. Pro nás musí být úspěchem až to, kolik hráčů dosáhne na velký fotbal. Výsledkem pro nás je progres hráčů, který se ukáže, až jim bude dvacet a víc," řekl Csaplár

Potěšilo ho, jakými výkony se jeho svěřenci prezentovali. "Hráli jsme určitě nejaktivnější fotbal. Jako jediní jsme nastupovali se dvěma útočníky, napadali jsme soupeře po celé ploše, kluci hráli odvážně a konstruktivně. Vstřelili jsme nejvíc gólů, trefili se všichni naši útočníci," vyjmenoval pozitiva na české hře. "Za to je také třeba poděkovat trenérům mládežnických týmů v klubech, protože tohle je i jejich úspěch," dodal.

Přitom ještě před půl rokem to s vyhlídkami české sedmnáctky nevypadalo vůbec dobře. Tým s odřenýma ušima prošel z první fáze kvalifikace až ze třetího místa, když dokonce prohrál 1:6 s Tureckem. "Nyní jsme měli osm jiných hráčů do pole, to je z poloviny jiné mužstvo. A i po fotbalové stránce jsme se dostali dál," vysvětlil Csaplár.

Reklama