Hlavní obsah

Fotbalový brankář Koubek odjel na ME devatenáctek s maskou

PRAHA

Brankář Tomáš Koubek, který má být oporou české reprezentace na mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let v Rumunsku, si těsně před šampionátem vzal příklad ze svého slavnějšího kolegy Petra Čecha. Zatímco však gólman Chelsea nosí na ochranu ragbyovou helmu, mladík z Hradce Králové si pořídil obličejovou masku. Ta mu má pomoci chránit nos, který si zlomil před týdnem v přípravném utkání s Duklou Praha při střetu s protihráčem Ondřejem Vrzalem.

Foto: Ladislav Nussbauer, Sport.cz

Kouč devatenáctky Jaroslav Hřebík prý mužstvo na ME skvěle připravil .

Článek

"Šel jsem si pro míč pod nohy protihráče. Byl jsem tam ale o chvilinku později. Střetli jsme se a on mi dal kolenem do nosu. Zprvu jsem nic necítil, ale měl jsem vylomenou přepážku, tak mi to museli hned rovnat a mám tam dva stehy," popsal Koubek své zranění.

"Myslím, že mě Vrzal mohl přeskočit, kdyby chtěl. Ale z velké části šlo také o mou chybu. Navíc on si také roztrhl koleno," přiznal gólman Hradce Králové, s nímž letos nakoukl do první ligy a zároveň přispěl k titulu v lize juniorů.

Hned se lekl, aby kvůli zranění nepřišel o mistrovství Evropy. "V jednu chvíli jsem se bál hodně, že o šampionát přijdu. Pro mě je to vrchol kariéry. Věřím, že postoupíme ze skupiny a uděláme dobrý výsledek, u kterého bych nechtěl chybět. Naštěstí se domluvilo, že budu moci jet, když mi to zranění bude chránit speciální maska," uvedl.

U gólmana půjde o raritu

Navštívil oddělení protetické péče, kde mu udělali odlitek obličeje. "U hráčů je maska chránící před obnovením zranění běžná, ale u brankáře půjde o raritu. Hlavní je, aby mě ta maska nijak neomezovala třeba v periferním vidění. Pokud by to šlo, nosil bych ji na tréninky, a kdybych šel do zápasu, chytal bych bez ní. Zatím mi ji doktoři ale spíš doporučují," řekl Koubek.

"Ta maska vypadá podobně, jako to mívají hráči v italské lize, třeba Marco Materazzi. Takže budu vypadat trochu jako Zorro mstitel," dodal s odkazem na stopera Interu Milán.

Cílem je semifinále

I přes zranění chce týmu pomoci dosáhnout úspěchu. "Musíme si dávat jen ty nejvyšší cíle. Tedy postup do semifinále a pak už to je loterie a záleží na štěstí," sdělil Koubek.

Je si však vědom, že český výběr čekají obtížní soupeři. "Řekové a Irové asi mají silné ročníky. Rumuni jsou trochu neznámá, protože nehráli kvalifikaci. A ten první zápas asi hodně rozhodne. Pan Hřebík je ale super trenér, vždycky nás skvěle připraví na soupeře. Už v kvalifikaci jsme vyhrávali po taktické stránce," dodal.

Reklama

Související témata: