Hlavní obsah

VIDEO: Brazilci jsou popáté mistry světa mezi fotbalisty do 20 let

Fotbalovými mistry světa na šampionátu hráčů do 20 let se stali Brazilci. Ve finále porazili Portugalsko 3:2 po prodloužení. Hrdinou zápasu v kolumbijské metropoli Bogotě byl Oscar, který ve 111. minutě zkompletoval hattrick. Bronzové medaile vybojovali Mexičané po vítězství 3:1 nad Francií.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Fotbalisté Brazílie se radují ze zisku titulu mistrů světa hráčů do dvaceti let.

Článek

Brazilci získali pátý titul v historii a první od roku 2003 a znovu se na jediný triumf přiblížili v historické tabulce jihoamerickému rivalovi Argentině. "Jsme šťastní, protože tímto jsme se vyrovnali seniorské reprezentaci," radoval se trenér Ney Franco. "Byl to otevřený zápas a Portugalci nebránili tak, jak jsme si mysleli," řekl Franco o gólově nejbohatším finále v historii šampionátů.

V základní hrací době ale měli blíž ke zlatým medailím Portugalci, které Oscar připravil o vedení až 12 minut před koncem. Stejný hráč také otevřel skóre, když už v 5. minutě ukončil neprůstřelnost portugalského brankáře Miky na turnaji. Záhy ale vyrovnal Alex a Nelson Oliveira po hodině hry nasměroval evropský tým k vítězství. Třetí finálovou účast ale Portugalci v třetí titul neproměnili, protože Oscar vyrovnáním odmítl, aby Brazílie skončila jen se stříbrnými medailemi jako na předchozím šampionátu po finále s Ghanou.

Před dvěma lety v Egyptě, ale také v roce 1991 ve finále právě proti Portugalsku Brazilci nezvládli po bezbrankových výsledcích penaltový rozstřel, tentokrát se mu díky Oscarovi vyhnuli. Devatenáctiletý záložník Internationalu zápas rozhodl centrem či střelou z pravé strany, po níž míč zapadl u zadní tyče do branky přes nešťastného Miku.

"Neuvěřitelný okamžik mého života," rozplýval se Oscar, který až do finále na turnaji neskóroval. "Myslím, že jsem nehrál špatné mistrovství, ale góly nepřicházely, přitom ty vám přinášejí uznání. Ale dneska se to povedlo, hrál jsem dobře i dával góly," radoval se spasitel Brazílie, která prahla po úspěchu po nezdarech na loňském "velkém" mistrovství světa i letošní Copě América.

"Brazilský fotbal trpěl. Zažívali jsme opravdu těžké časy za poslední rok, protože fotbal je v Brazílii všechno a nic než výhry se nepočítá," řekl obránce Porta Danilo, který už během turnaje dostal pozvánku i do seniorského týmu. "Tenhle titul nás nakopne směrem k mistrovství světa 2014," dodal za pořadatele příštího mistrovství světa A-týmů Oscar.

Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen brazilský útočník Henrique, který vedle Zlaté kopačky získal i Zlatý míč pro nejlepšího střelce. Pět branek jako on dal i Španěl Álvaro Vázquez, pro Brazilce ale hovořil počet gólových přihrávek (3:2). Zlatou rukavici získal Mika.

V utkání o bronz Mexiko otočilo zápas s Francií. Na brzký gól Alexandre Lacazetteho odpověděli postupně Ulises Dávila, Jorge Enríquez a Edson Rivera.

Mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let v Kolumbii:
Finále:
Brazílie - Portugalsko 3:2 po prodl. (2:2, 1:1)
Branky: 5., 78. a 111. Oscar - 9. Alex, 59. N. Oliveira.
O 3. místo:
Mexiko - Francie 3:1 (1:1)
Branky: 12. Dávila, 49. Enríquez, 71. Rivera - 8. Lacazette.

Reklama

Související témata: