Hlavní obsah

Fiasko! K volbě předsedy vůbec nedošlo, český fotbal zůstává bez šéfa

PRAHA

Fiaskem skončila mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR, na níž měl být zvolen nový fotbalový šéf. V Národním domě na pražském Smíchově totiž k volbě vůbec nedošlo, ba co víc, kandidáti na křeslo uvolněné v červnu Ivanem Haškem Miroslav Pelta a Jindřich Rajchl se nestačili delegátům vůbec představit. Česká komora se neshodla s moravskou ani na programu, takže po dvou a půl hodinách valná hromada předčasně skončila. Taškařice, která přišla fotbal řádově na 750 tisíc korun, se tak bude opakovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mimořádná valná hromada FA ČR má za úkol zvolit nového svazového předsedu.

Článek

V červnu odsouhlasila valná hromada Ivanovi Haškovi všechno, co mu jen na očích viděla. Samozřejmě v bláhové naději, že se kuloární informace o jeho odstoupení nepotvrdí a "Ivan spasitel" v předsednickém křesle zůstane.

Haškovo dědictví prohlédli pozdě

Hašek však svou misi ukončil a prchnul do Arábie a fotbal až ex post zjistil, že mu odhlasoval i to, co vlastně nechtěl. Tedy hlavně fotbalová Morava na to přišla. Nový volební řád by ji třeba úplně vyšachoval ze třetího kola voleb předsedy, neboť ani Miroslav Pelta, ani Jindřích Rajchl za Moravu nekandidovali a moravští delegáti tudíž neměli právo rozhodovat, kdo bude fotbalu vládnout.

"Hladili jsme Haška po bříšku a až teď vidíme, že stanovy nejsou dokonalé," potvrdil delegát HFK Olomouc Vladimír Dostál, že Morava procitla do tvrdé reality.

Zákulisní jednání na valné hromadě FA ČR pod taktovkou Romana Berbra (vlevo).foto: Právo/Jan Handrejch

Samo sebou, že se to moravským delegátům nelíbilo, takže hned na úvod mimořádné valné hromady přišli s pozměňovacími návrhy. Dokonce byli ochotni akceptovat, aby v platnost vstoupily až na řádné valné hromadě, která by se měla sejít v příštím roce, neboť odsouhlasili jednací řád a tudíž připustili, aby delegáti zastupující kluby jen na základě plné moci mohli hlasovat.

Jenže narazili... Česká komora pro pozměňovací návrhy pochopení neměla, takže jednání bylo hned několikrát přerušeno.

Problém zvaný plná moc

Během krátkých jednacích epizod se vynořil další z problémů - spousta delegátů mimořádné valné hromady nebyla a není statutárními zástupci klubů. Do Prahy přijeli hlasovat pouze na základě plných mocí, čímž se dostali do rozporu se stanovami. Šlo o přibližně o 35 delegátů. Ani to se Moravě nelíbilo, i když schválením jednacího řádu jim nejprve dala zelenou.

"Pak bychom ale paradoxně nepřipustili na valnou hromadu kupř. teplického ředitele Františka Hrdličku, protože statutární zástupci klubu jsou z Japonska a Belgie. Ti by museli přijet, aby hlasovali o šéfovi českého fotbalu," kroutil hlavou Jindřich Rajchl, ale přesto byl pro, aby byli delegáti s plnou mocí z hlasování vyloučeni.

Jenže po dohodovacím řízení, k němuž obě komory vyslaly po pěti svých zástupcích, sice Moravané z některých svých ultimativních požadavků ustoupili, dál však trvali na tom, že delegování klubových zástupců plnou mocí na příští valnou hromadu je nepřípustné a požadovali, aby se stanovy okamžitě změnily.

Na podobné ultimatum ale nechtěla česká komora přistoupit. "Šlo o jasn é vydírání. Podobné,l jako kdybychom my požadovali, aby bylo zrušeno doukomorovén uspořádání, jinak že hlasovat nebudeme a jednání zablokujeme," pravil Rajchl.

U programu hromada skončila

V ten moment bylo jasné, že mimořádná valná hromada skončí předčasně, aniž by k volbě předsedy vůbec došlo. Hlasovaní o programu to potvrdilo. Zatímco v české komoře hlasovalo pro návrh 125 delegátů, proti byl jediný a čtyři se zdrželi hlasování, Morava ho zablokovala. Pro byli totiž je tři delegáti, proti 66 a dva se zdrželi.

Valná hromada, která přišla pomalu na 70 tisíc korun, tak skončila fiaskem. Neschválila ani program, o němž měla jednat. 

Provizorní generalita českého fotbalu se zatím nedokáže shodnout ani na tom, zda svolat další mimořádnou hromadu, nebo zda vyčkat až se čas naplní a dojde na řádnou, která by se měla konat v červnu příštího roku.

Zákulisní jednání na valné hromadě FA ČR. (Zleva) Dušan Svoboda debatuje s Miroslavem Peltou a Romanem Berbrem.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Jan Handrejch

Jednání valné hromady minutu po minutě

10.02 - Čas pro zahájení valné hromady se naplnil, nic však nenasvědčuje tomu, že by jednání začalo. Sál v Národním domě na pražském Smíchově se plní jen pozvolna, za předsednickým stolem je stále prázdno. Oba kandidáti na funkci předsedy - Miroslav Pelta a Jindřich Rajchl - setrvávají v zákulisí, kde probíhají čilá jednání.

10.08 - Někteří delegáti se prezentují jako zástupci klubů, s nimiž mají zdánlivě pramálo společného. Podnikatel Michal Vejsada, jenž neustále bojuje v kauze tří Bohemians a jehož Bohemka hraje třetí pražskou třídu, zastupuje kupř. divizní FC Litol.

10.10 - Po státní hymně zahájil místopředseda fotbalové asociace Dalibor Kučera mimořádnou valnou hromadu. V sále je přítomno 127 delegátů z Čech a 71 z Moravy.

10.20 - Se zpožděním dorazili další delegáti. Třeba zástupce Liberce, třeba šéf střížkovských Bohemians Karel Kapr.

10.30 - Moravská komora vystoupila s návrhem úprav stanov, který se zrodil na její ranní neformální schůzce. Zároveň pohrozila, že pokud by její návrh nebyl přijat, nepodpoří volební řád.

10.35 - Vystoupení Moravy jen potvrdilo zákulisní spekulace, že by nový předseda nemusel být na dnešní valné hromadě zvolen, neboť Morava není ochotna podpořit ani Peltu, ani Rajchla. I delegáti a předsedající jsou zaskočení, takže po necelé půlhodině přichází první přestávka. Mnohé nasvědčuje tomu, že by mimořádná valná hromada mohla předčasně skončit.

10.45 - Moravě jde o to, aby za jejího kandidáta byl v případném třetím kole hlasování považován ten, kdo v prvním a druhém kole dostane od moravských delegátů nejvíc hlasů. Současné znění stanov totiž Moravu z voleb vyšachovalo, nebo ani Pelta, ani Rajchl nejsou jejími kandidáty. Moravští delegíti by tak nemohli ve třetím kole hlasovat.

10.50 - Přestávka byla prodloužena až do 11.30. Zastupující šéf asociace Dalibor Kučera vyzval moravské delegáty, aby se sešli k dalšímu jednání.

11.00 - Moravští delegáti se radí, z jejich schůzky prosakují informace, že na svém ultimatu trvají a trvat budou. Za této konstelace by mimořádná valná hromada skončila dřív, než vlastně začala a nový šéf fotbalu by nebyl zvolen.

11.15 - Další problém, který se vynořil. Jednání by mohlo předčasně skončit i proto, že někteří delegáti nejsou statutárními zástupci klubů, které reprezentují. Jde třeba o zmiňovaného Michala Vejsadu, ale také i Miroslava Libu, který na základě plné moci zastupuje Králův Dvůr. Něco podobného ovšem stanovy asociace neumožňují. Podle zákulisních informací bylo ve hře až 35 delegátů jen s plnou mocí - což by představovalo až 35 hlasů.

11. 45 - Delegát Vladimír Dostál zastupující HFK Olomouc objasnil před auditoriem požadavky a postoj fotbalové Moravy. "V červnu jsme tady hladili Ivana Haška po bříšku, ale teď víme, že stanovy nejsou dokonalé. Nechceme valnou hromadu blokovat, chceme, aby byl předseda zvolený, protože ho potřebujeme. Ale v rozporu se stanovami je, aby jako delegáti vystupovali zástupci klubů jen na základě plné moci. Schvalte změnu programu a moravská komora půjde volit předsedu."

11.50 - Návrh Moravy na úpravu stanov neprošel. V české komoře pro něj zvedlo ruku jen jedenáct delegátů.

11.52 - Jednání bylo opět přerušeno. Úřadující místopředseda Dalibor Kučera navrhl dohodovací řízení mezi českou a moravskou komorou, které by mělo zabránit patové situaci a umožnilo by, aby valná hromada pokračovala.

11.55 - Čechy vyslaly k dohodovacímu řízení Rajchla, Peltu, Paclíka, Berbra a Svobodu, Morava pak Kučeru, Kotáska, Dostála, Runtáka a Nezvala.

12.00 - Jako dobrý vtip si delegáti připomínají slova expředsedy Ivana Haška, který na červnové valné hromadě prohlásil, že sice opouští kapitánský můstek, neboť jeho mise skončila, ale zanechává svaz konsolidovaný a jednotný.

<tbody><tr class="highlight"><td><strong>12.23</strong> - Morava zčásti ustoupila od svých požadavků, kategoricky však trvá na tom, že delegáti nemohou zastupovat kluby na základě plné moci. Program nebyl schválen! V české komoře bylo 125 delegátů pro, 1 proti a 4 se zdrželi. V moravské komoře 3 pro, 66 proti a 2 se zdrželi. Valná hromada nemá o čem jednat a bez jakéhokoliv výsledku tak končí...</td></tr></tbody>

Reklama