Hlavní obsah

Jsme banda šašků, přiznal po volební frašce majitel Plzně Paclík

PRAHA

Na projevy kandidátů vůbec nedošlo. V pomyslných troskách končila krátce po pátečním poledni mimořádná valná hromada fotbalové asociace. A přitom ani pořádně nezačala! Nový předseda po nedávno rezignujícím Ivanu Haškovi je tudíž dál v nedohledu. „Jsme banda šašků,“ vyšel z jednacího sálu naštvaný majitel mistrovské Plzně Tomáš Paclík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákulisní jednání na valné hromadě FA ČR pod taktovkou Romana Berbra (vlevo).

Článek

Paclíkova a Rajchlova nedávná kontroverzní iniciativa smést nekompromisně Macelovou komisi rozhodčích a vyslat do domácích funkcionářských výšin Damkovou rozpoutala válku fotbalového zákulisí.

Bojové linie byly před valnou hromadou zdánlivě rozděleny víc než jasně: dosavadní místopředseda Jindřich Rajchl stál proti jabloneckému šéfovi Miroslavu Peltovi. Jenže na scénu vstoupila rázně Morava, šik jejích činovníků nepřipustil, aby volba předsedy třeba jen začala.

Striktní požadavek, aby pro příště nebylo stanovami umožněno klubům nechat se na základě plné moc na valné hromadě zastupovat, nebyl vyslyšen. Moravané neumožnili schválení jednacího řádu. A byl konec.

Chcete ohýbat stanovy, tvrdil Kučera

„Nerozumím tomu, můj mozek na to nestačí,“ kroutil hlavou Paclík po třičtvrtě milionu stojící fotbalové frašce. Problém nastolený Moravou bral jako zástupný.

„Je to ohýbání platných stanov, ty přece jasně říkají, kdo se má účastnit valné hromady,“ vedl si ale svou Dalibor Kučera, první místopředseda svazu, po Haškově odstoupení šéf domácího fotbalu.A též zástupce Moravy.

Svazový místopředseda Dalibor Kučera na valné hromadě FA ČR.foto: Právo/Jan Handrejch

Dvě komory? To UEFA nechápe

Problém dvoukomorového systému po letech znovu vyvstal v plné nahotě. „Návštěvě z UEFA se to naše dělení Čechy - Morava obtížně vysvětluje,“ podotkl Dušan Svoboda ze Sparty, další ze svazových místopředsedů. „A je to příčina problémů.“

Moravské šiky by při případné volbě bývaly byly ochuzeny o možnost hlasovat v případné závěrečné fázi, protože neměly svého kandidáta. „Ale už se tady jeden profiluje,“ mínil Svoboda. Jakoby narážel na Kučeru...

„Každopádně je to tak, že Kučera by chtěl vést dál český fotbal,“ už bez obalu podotkl na adresu dosavadního prvního místopředsedy Paclík.

Nerozborná moravská jednota

Jednota Moravanů, kteří mohou jako křivdu cítit, že při absenci svého kandidáta na předsedu by neměli možnost hlasovat v závěrečném kole, byla nerozborná. „To je jistě plus, ale stanovy a volba předsedy by se neměly spojovat. Jsem naštvaný,“ láteřil Paclík, který se zúčastnil i dohodovacího řízení, jež ještě mělo zachránit možnost volby.

Plzeňský Tomáš Paclík přichází na smíchovskou valnou hromadu FA ČR.foto: Právo/Jan Handrejch

„Chtěli ustoupit v jediném bodě, což podle mě není žádný kompromis,“ čílil se dál Paclík.

UEFA může český fotbal suspendovat

Kandidát na předsedu Rajchl zvýrazňoval možnost zásahu UEFA do neutěšených českých fotbalových poměrů. Na valné hromadě ji zastupoval mj. Rumun Mircea Sandu.

Jindřich Rajchl tvrdí, že UEFA může český fotbal suspendovat, pokud nedojde k rozumu.foto: Právo/Jan Handrejch

„Potvrdil, že UEFA zaujme stanovisko. Pokud se nebudeme schopni domluvit, může nás i suspendovat a třeba vyřadit ze všech soutěží. Je to standardní postup, který uplatnila několikrát,“ pravil Rajchl. „Nemám poznatky, že by to bylo na pořadu dne,“ namítl stroze Kučera v jen zdánlivě poklidně vedené debatě. Atmosféra byla třaskavá, stanoviska plná neústupnosti z obou stran.

„Myslím, že nám ještě UEFA dá pokusy na to, abychom sami dostali rozum,“ podotkl Svoboda.

Na ´pozápasové´ tiskové konferenci ´obklíčil´ s Rajchlem u zasedacího stolu před novináři Kučeru. Přátelská gesta se rozhodně nekonala.„Nebude jednoduché tuhle situaci odblokovat,“ usoudil Svoboda.

Omlouváme se, opakovali svorně

Další vývoj? Krajně nejasný. „Sponzoři se teď určitě nebudou vyjadřovat pozitivně, ať už valnou hromadu nazveme jakkoli - fraška, fiasko nebo nedohoda,“ říkal dále Svoboda.

„Jménem fotbalu se omlouvám za to, co jsme předvedli. Je to neodpustitelná záležitost, v žádném spolku se takhle nedá jednat,“ vzkazoval Rajchl fandům. „V žádném spolku takhle nelze nakládat se stanovami. Jen jsme se je snažili dodržovat, chtěli jsme volit předsedu, nebyl ale zájem volit,“ opětoval útok Kučera.

Zjevně v podobném duchu se před tím odvíjelo i neveřejně dohadovací řízení. Argumentační linie obou stran se neproťaly ani náhodou. „Bylo to vynucování, žádný kompromis, ale diktát,“ tvrdil Rajchl.„A kompromis musíme hledat, ne ultimata.“

Kdy to bude? „Možná do Vánoc, jako dárek,“ nadhodil Svoboda další možný termín volby předsedy. Nejbližší standardní valná hromada má být v červnu příštího roku, řádná volební pak proběhne v roce 2013.

Co bude dál? Další hromada k Vánocům?
Krach jednání znesvářených fotbalových linií může přinést zvýšený zájem UEFA a možná i její tlak na změnu dvoukomorového systému. Může dojít i na sankce. To by byla legrace
Katastrofální bude pozice vedení fotbalu při jednání se sponzory. S nadsázkou řečeno padá kamsi na úroveň pozemního hokeje. Nejprve to dopadne na ligu, ale pak určitě i na další sféry
Znesvářené vedení svazu bez předsedy těžko může zaujímat zásadní stanoviska k chystaným zásadním legislativním změnám (loterijní zákon apod.)
Relativní bezvládí přinese další sérii zákulisních bitev, silové ´ministerstvo´ (komise rozhodčích) bylo už v téhle bitvě přeobsazeno, ale rozehrány jsou další partie
Nikdo netuší, kdy bude další valná hromada, možná to bude vánoční dárek v prosinci! Pro otrlé! Výkonný výbor se sejde 6. října
Listina kandidátů na předsedu se asi nezmění, Pelta může odklad volby vítat. Partie byla zřejmě lépe rozehrána pro Rajchla a jeho šedou eminenci Berbra, jejíž síly se možná Moravané na poslední chvíli instinktivně zalekli. I tahle spekulace běžela zákulisím.
Slova Ivana Haška o stabilizaci českého fotbalu na minulé valné hromadě zní jako nejapný vtip, nebo jako výrok úplného hlupáka! Fotbal je dál obalen ostudnými poměry. A snaha zbavit se jich je a zřejmě bude  pramalá

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články